9742 четения

Фойерверки и шумни нощни запои в къща за гости тормозят цяло село

Пушевчани искат затварянето й и търсят съдействие от прокуратурата и Даниел Панов

 

КОЛЕКТИВНА ЖАЛБА ДО РАЙОННАТА ПРОКУРАТУРА И КМЕТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИНЖ. Д-Р ДАНИЕЛ ПАНОВ ПОДГОТВИХА ЖИТЕЛИ НА ПУШЕВО относно дългогодишен тормоз от страна на посетители на къщата за гости „Кедър“ в селото. Местните се оплакват, че в обекта редовно се организират пиянски и шумни веселия с мощни тонколони на открито, от които се носи музика в часови интервали на денонощието, предназначени за почивка. Хората настояват също да се разследва дали имотът е регистриран като къща за гости, или всъщност работи нелегално. Собственикът на „Кедър“ Петър Дончев заяви пред „Борба“, че къщата е вписана, разполага с касов апарат, но не е издавал касови бележки на посетителите, защото никой не му е искал…

В жалбата е уточнено, че проблемът датира от 7 – 8 години, но напоследък напрежението ескалира, тъй като партитата зачестили. Купони започнали да се провеждат в къщата дори през седмицата и забавите огласяли Пушево и във времето от 14:00 до 16:00 и от 23:00 до 8:00 ч. Хората се оплакват от пиянски крясъци, шумни фойерверки и други неприятни шумове, които пречат на живущите да почиват пълноценно.

Самият обект се намира в края на селото, а около него живеят хора в работоспособна възраст, които сутрин тръгват за работа във Велико Търново.

НЕСПИРНИТЕ ПАРТИТА ПРОВОКИРАЛИ МЕСТНИТЕ ДА ТЪРСЯТ ПОМОЩ ОТ ПОЛИЦИЯТА. Затова многократно са звънели на телефон 112, като имало случаи, в които униформените идвали дори по два пъти на вечер. След посещение от патрулка децибелите на музиката отново се увеличавали.

„Считаме действията на гостите на къща „Кедър“ за непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към жителите на селото. Имотът се ползва не по предназначението, правно уредено в Закона за туризма. С оглед на постоянно създаваните нездравословни условия за живот и тормоз на местните от шума и противообществените прояви с цел прекратяване на тези незаконосъобразни деяния намираме за необходимо прилагането на всички законови мерки от компетентните държавни органи“, гласи част от жалбата.

Пушевчани настояват да се провери дали са констатирани нарушения в обекта по Закона за защита от шума в околната среда и дали са издавани писмени разпореждания или други административни актове, свързани със санкционирането и преустановяването на озвучаването в часовите пояси от 14:00 д 16:00 и от 23:00 до 8:00 ч. Хората настояват да се потърси и становище на Регионалната здравна инспекция относно това дали са спазени граничните стойности на показателите за шум, определени от закона. В жалбата се търси и отговор на въпроса дали е извършена категоризация на регистрация на къщата за гости в Община Велико Търново като туристически обект, наличен ли е касов апарат, подавани ли са данъчни декларации и внасяни ли са дължимите данъци. Освен това питат дали се води регистър на гостите.

Нашият екип се свърза със собственика на „Кедър“ Петър Дончев, който заяви, че къщата е регистрирана, но вече няма да работи и дори връща клиенти.

„Отказвам заявки, къщата няма да работи като къща за гости. Продавам я. Да, работеше досега като къща за гости, ама от време на време. Имам всички разрешителни, имам касов апарат, но не съм издавал касови бележки, защото никой не ми е искал“, обясни той.

По думите му жалбата на пушевчани е провокирана от завист към него.

ВЪПРЕКИ ТЕОРИЯТА МУ ДОНЧЕВ НЕ ОТРЕЧЕ, ЧЕ Е ИМАЛ ПРОБЛЕМИ С ПОЛИЦИЯТА ЗАРАДИ ШУМНИ КОМПАНИИ, ВЕСЕЛЯЩИ СЕ В ИМОТА МУ.

„Идват млади хора, студенти, ученици – не мога да им затворя устата. Случвало се е да плащам на охрана, докато къщата е наета. Не знам какво им стана на хората по време на пандемията, обаче се държат неадекватно – викат, крещят, чупят – нанесоха много щети на обзавеждането. Басейнът е спукан“, коментира той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Фойерверки и шумни нощни запои в къща за гости тормозят цяло село

  • 26.08.2020 в 10:10
    Permalink

    Първото , което трябва да се промени в България е строгостта на закона, било то за шум, по пътищата, при наемане на жилище, при обслужване и те са толкова много, но на практика никой не ги спазва. Строгостта да стане тройна, само така ,ще има ефект.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *