Водещи новиниЗдраве

Великотърновци са замесени в измамна схема за над 100 000 лв. от фалшиви болнични листове в Пловдив

ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ СА УЧАСТВАЛИ В ИЗМАМНА СХЕМА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ. При аферата държавата е ощетена с над 100 000 лв., стана ясно във вторник след брифинг на Икономическа полиция и Окръжна прокуратура в Пловдив. Боляри са били фиктивно назначени на работа във фирма в Хасково и периодично са „боледували“. Болнични листове са получавали от лекарска ортопедична комисия начело с известния д-р Георги Кръстев.

Участниците в измамата от старата столица са били на трудови договори, „взимали“ високи месечни възнаграждения и са осигурявани на максималния праг, гарантиращ им висок размер на болничните. Болярите обаче не са получавали средства за това освен спорадично дребни суми, като всички пари прибирал управителят на фирмата, който е обявен за национално издирване.

Разследващите са категорични, че става дума за болничен туризъм, тъй като лицата са пътували от Велико Търново до Града под тепетата за преглед. Любопитно било, че всъщност болничните листове са за максимален период от време – 180 дни. Все още не е ясно дали всички документи за обезщетение заради болест от НОИ са били фиктивни.

„Един от разпитаните по делото каза, че е било по-лесно да получиш болничен лист от тази лекарска комисия, отколкото да си извадиш карта за градския транспорт“, съобщи наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Великотърновци са замесени в измамна схема за над 100 000 лв. от фалшиви болнични листове в Пловдив

  • Срам. Стига с тази алчност. Живейте нормално, за да ви се ослади.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *