Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Списък с диагнози ще определя дали децата ще ходят на училище, или ще учат дистанционно

ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ДЕЦАТА, ПРИ КОИТО ЕВЕНТУАЛНО ДОПЪЛНИТЕЛНО БОЛЕДУВАНЕ ОТ КОРОНАВИРУС БИ ДОВЕЛО ДО ТЕЖКИ УСЛОЖНЕНИЯ, ще бъдат обобщени в списък, по който ще се решава дали да учат дистанционно, или присъствено в училище. Разработката ще подготви Експертен съвет по педиатрия и ще бъде разпратена до всички учебни заведения. Така родителите на малчуганите, носители на вписаните диагнози, ще имат право да изберат формата на обучение на наследниците си. За това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Засега здравните и образователните власти се придържат към мярката карантиниране на цял клас, в случай че някое от децата даде положителен тест за коронавирус. Малчуганите ще остават на дистанционно обучение в рамките на 14 дни, а след този период ще се връщат към присъствената форма.

Относно PCR тестовете на учениците ще се ползва утвърденият общ механизъм – общопрактикуващият лекар или специалист в болницата да поискат такова изследване и след одобрение от Регионалната здравна инспекция тестът да бъде направен за сметка на Здравната каса, а не на родителите или школните бюджети.

Не се предвиждат масови тествания на всички в класа, в случай че има инфектиран малчуган.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *