309 четения

Свищов иска 2,5 млн. лв. помощ от държавата, за да оправи водопровода си, правен с турски тръби за напояване

Представители на „Български ВиК холдинг“ на спешна среща с кмета Генчо Генчев

ОБЩИНА СВИЩОВ ОЧАКВА 2,5 МЛН. ЛВ. СПЕШНА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ, ЗА ДА ПРЕОДОЛЕЕ ВОДНАТА КРИЗА В РАЙОНА, която остави от началото на седмицата над 30 хиляди души от крайдунавския град и селата Царевец, Ореш, Вардим на сухо. Кметът Генчо Генчев посрещна представители на „Български ВиК Холдинг” вчера, за да обсъди проблема с водоснабдяването.

Както „Борба“ вече съобщи, причина за перманентното безводие е положеният преди близо 10 години водопровод за 4 млн. лв., изпълнен с турски тръби за напояване. Заради скандалната поръчка Генчев е сезирал и Спецпрокуратурата, коментира самият той. При ремонта на повредата край Вардим обаче вчера са засечени още два пробива, което ще забави пускането на водата с няколко дни. Идентичен проблем от миналата година е оставил свищовлии на сухо около седмица, припомни градоначалникът. Авариралият участък от водопровода в момента е дълъг около 1 м, където вследствие на амортизацията се е спукала заварка между две тръби.

Сагата с водоснабдяването на Свищов се точи от периода на предишното управление. През 2010 година се изгражда нов магистрален полиетиленов водопровод, тъй като водозахранването до онзи период се извършвало в продължение на 60 години по стар метален. Предишната управа на града изтегля 2 млн. лв. заем, а Министерството на регионалното развитие отпуска още 2 млн. лв., с които се изгражда изцяло магистралният водопровод на общината. Съоръжението е с дължина близо 8 км и към днешна дата обектът не е въведен в експлоатация.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *