Ексхумираха тялото на 19-годишния Христо Денев, официално починал от К-19

Експертизата, разпоредена от Националната следствена служба, ще установява дали има лекарски грешки

 

ТЯЛОТО НА 19-ГОДИШНИЯ АБИТУРИЕНТ ОТ В. ТЪРНОВО ХРИСТО ДЕНЕВ БЕ ЕКСХУМИРАНО ВЧЕРА В 10 ЧАСА В ГРОБИЩНИЯ ПАРК В СТАРАТА СТОЛИЦА. Драматичната процедура бе охранявана от униформени служители на ОД на МВР във В. Търново. Разпореждането за експертизата е на Националната следствена служба по указания на Софийска градска прокуратура. Преди седмица тя бе определена да осъществява ръководството и надзора по случая със смъртта на абитуриента от Велико Търново, лекуван от коронавирусна инфекция в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Младежът е бил хоспитализиран на 12 юли с положителен PCR тест за коронавирус. Девет дни по-късно състоянието му се влошило и Христо е бил преместен в реанимацията, където е интубиран. След 10 дни борба за живот на 31 юли момчето издъхнало.

Веднага след постъпването на материалите в Софийска градска прокуратура наблюдаващите прокурори са образували досъдебно производство за това, че на 31 юли в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, е била причинена смъртта на младежа. Според официалната статистика младежът е починал от заразата К-19 и засега е най-младата и жертва у нас.

Разследването по делото ще се извършва от следовател от следствения отдел при Софийска градска прокуратура. Предстоят множество процесуално-следствени действия за изясняване на обстоятелствата по случая и най-вече да се установи дали са налице допуснати от страна на медицински лица пропуски и грешки при лечението на пациента, които евентуално да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на младежа.

С оглед значителната правна сложност на случая и необходимостта от предприемане на мерки за осигуряване на своевременно и законосъобразно извършване и приключване на разследването е сформиран екип от прокурори от Софийска градска прокуратура, които да работят по него. Това се случи, след като всички търновски прокурори си дадоха отвод, защото чичото на бащата на момчето е заместник апелативният прокурор Емил Денев, а неговата съпруга е главна медицинска сестра в болницата.

В свой пост във Фейсбук преди 5 дни опечаленият родител адвокат Иван Денев бе написал: „Скъпи приятели и поддръжници, днес бях разпитан като свидетел по образуваното досъдебно производство за смъртта на сина ми. Ето защо, разбираемо и при съобразяване със закона, вече ще бъда далеч по-умерен в информирането ви. Следете развитието и бъдете с нас в молитвите си! Бъдете сигурни, че скритото ще стане явно и че Истината ще бъде постигната!“.

Той винаги е твърдял, че синът му е третиран с експериментално лекарство и множество антибиотици. В старата столица обаче се заговори, че лекарите от МОБАЛ са направили всичко възможно да спасят момчето, но заради престараване са прекалили с лекарствата! Дали Христо Денев стана жертва на докторски гаф, или престараване, ще се доказва от разследващите органи. Държавната машина всъщност се задейства едва след официална жалба до Окръжна прокуратура от адвокат Иван Денев за трагедията с детето му от 10 август.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *