Десетки търновци дойдоха на първия артистичен протест

„ИСТИНСКАТА СМЯНА НА НАГЛАСИТЕ В ЕДНА ЦЯЛА НАЦИЯ МИНАВА И ПРЕЗ КУЛТУРНАТА ПРОМЯНА, А ПРОТЕСТЪТ ТОЗИ ПЪТ РОДИ СВОЙ СИ КУЛТУРЕН ПЛАСТ. Това е много важно, затова участвам в този културен пласт, доколкото мога“, каза политологът проф. Евгений Дайнов, който в сряда вечерта откри първия артистичен протест във Велико Търново. Професорът даде старт на вечерта с кратка лекция на тема „България и Беларус – какво се случва” и обясни, че това, което искат хората в Минск да направят, е да се измъкнат от лапите на социализма и да влязат в някакво културно общество, в което има и демокрация с всичките й шумотевици, и пазарна икономика с всичките й проблеми. А това ние вече направихме през 1989 – 1990 година. „У нас се появи изцяло ново поколение, което не иска мутренско управление, а иска да живее по европейски и да бъде управлявано от хора с европейски манталитет, а не от политически офицери в ТКЗС. Затова се породи културното крило в протеста”, коментира още политологът, убеден, че на 2 септември, когато депутатите трябва отново да заработят, гражданите ще блокират сградата.

НАЙ-МРАЧНИЯТ СЦЕНАРИЙ БИ БИЛ, АКО ГЕРБ УСПЕЕ ДА СЪБЕРЕ 120 ГЛАСА ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ И ПОСЛЕ 160 ЗА СВИКВАНЕ НА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, смята Евгений Дайнов и обяснява, че ако това се случи, партия ГЕРБ и ВМРО ще направят Конституция, каквато те си искат. „Ако ВМРО успее да прокара в преамбюла на най-важния ни закон тяхната си дефиниция на нация, половината от тук присъстващите ще се окажем не-българи. А ако увеличат властта на главния прокурор, както го обясняват сега, ще влезем във варианта Беларус. Но ветровете на историята духат в друга посока, защото диктатурите в Европа се установяваха преди 10 г. Тогава се случиха Лукашенко и Орбан. Сега вече диктатурите в Европа отслабват, затова по-вероятният сценарий е да няма ВНС“, казва професорът.

По-скоро по-рано от очакването на управляващите в България ще има и избори, в които този път ще участват много повече хора, и в секциите ще дойдат истински наблюдатели и застъпници. И тогава България ще се отпуши. „Обаче е много важно сега да внимаваме кого допускаме в управлението. Ако не допуснем компромиси със задкулисни играчи, България ще бъде изсветлена. Можем да го направим първо като гласуваме, защото, когато гласуват много хора, а този път ще гласуват много хора, фалшификациите губят тежестта си. При тази обществена ярост срещу управлението Борисов няма да спечели мнозинство. Особено ако гласуват хората от чужбина, т.е. стане възможно електронното гласуване и гласуването по пощата. Като гледам Томислав Дончев и ЦИК как си прехвърлят топката и единият казал на другия, пък третият не разбрал, се съмнявам за машинното гласуване“, признава проф. Дайнов.

Според него „Демократична България“ и Слави Трифонов са вероятните две партии, които могат да се окажат трета сила в новия парламент. „В момента тази атмосфера работи за „Демократична България“ и Слави Трифонов. „Демократична България“ от самото начало държи принципна позиция, а и Христо Иванов вече стана разпознаваема и харизматична фигура. Разбирам и защо много хора се виждат в Слави Трифонов вече, защото мислят, че гласувайки за Слави, ще се изплезят на целия партиен елит. Това не е така, но Слави със сигурност ще дръпне тези хора, които са яростни и не особено образовани. А Мая Манолова и Цветан Цветанов… Това са формации, насочени да дърпат от вота съответно на БСП и ГЕРБ, но по принцип такива формации не влизат в парламента“, заяви политологът.

„Не вярвам това правителство да удържи на народния присмех. На 65 години съм, преживял съм социализма и всички анекдоти за Тодор Живков, но такова чудо не съм виждал – взрив на народния гений. Искам на 2 септември динамитът да гръмне и камъкът да се пръсне на парчета и да освободи пътя на млади, кадърни, образовани хора, за да изтеглят страната от блатото, в което е натикана”, каза и университетският преподавател Светлозар Влайков, който е на всеки протест във В. Търново.

ЗАЩОТО НЕ ХАРЕСВА БЪЛГАРИЯ ТАКАВА, КАКВАТО Е СЕГА, И НЕ ОДОБРЯВА РАБОТАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, на протестите почти всеки път е и Александра Гриченлийска от Молдова. Тя живее във Велико Търново вече 17 г., от 12 има българско гражданство. „Дойдох в България за по-добър живот, но напоследък животът никак не ми харесва. Гледам този човек, който управлява вече 10 години, и ме е срам да кажа, че имам българско гражданство, а и имам приятели в Русия и Беларус и виждам какво се случва там, когато правителството преяде с власт“, казва Александра.

Десетки търновци дойдоха миналата вечер край паметника „Майка България“, за да присъстват на артистичния протест. Те се появиха с плакати, на които бяха написали недоволството и желанията си.

Като част от протеста беше и изложбата „Мръсните дрехи на Борисов на простора”, създадена по инициатива на Националния младежки клуб на „Демократи за силна България”. Те бяха подготвили 14 постера, върху които бяха изписани знакови изказвания на премиера от публикации във водещи медии. Протестната вечер завърши с рок концерт на сборна група „Орлово гнездо”, създадена специално за събитието. Групата, водена от Евгений Дайнов, представи за първи път и песента, която професорът е написал за артистичния процес и която също се нарича „Орлово гнездо“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *