Кандидат-зет смени българското си име, за да му дадат туркиня за жена

Районният съд във В. Търново позволи на Г. С. вече да се казва Кязим, а причината е любов

 

РАЙОННИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАДЕ ТУРСКО ИМЕ НА МЛАД МЪЖ, който е записан при раждането си с български имена. Наименуваният повече от десет години бил в чужбина, работел сред етнически турци и харесал девойка от етноса. Нейните родители обаче не му я давали за жена, ако не се запише официално с турско име. Заради това Г. С. написал молба до съда в областния град, където е роден, да го именуват Кязим С. Така щял да се ожени за любимата си и да работи спокойно в турската компания.

В МОЛБАТА ДО СЪДА СЕ ИСКА ДА СЕ ДОПУСНЕ ПРОМЯНА В СОБСТВЕНОТО, БАЩИНОТО И ФАМИЛНОТО ИМЕ НА МОЛИТЕЛЯ, като занапред същият да се именува Кязим С. С. Мъжът изтъква като мотив, че е от турски произход, както и че непосредствено преди неговото раждане имената на родителите му са принудително заменени с български, което е довело до кръщаването му с носените и понастоящем имена. Заявява, че от раждането си е бил индивидуализиран с дадените неофициално от родителите му турски имена, с които той се представя навсякъде. В молбата се посочва още, че разликата между вписаните в документите му имена с тези, с които е известен в обществото, му създават неоправдано неудобство, още повече при евентуално встъпване в брак с жената, с която има отношения и която е с турска народност.

От събраните по делото доказателства се установява, че са налице важни причини по смисъла на чл. 19 ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, които налагат промяна на собственото, бащиното и фамилното име на молителя. Действително имената му не са осмиващи, опозоряващи или обществено неприемливи, но не без значение е обстоятелството, че в обществото той бил известен с турско име, с което се представя и желае да се идентифицира, а имената, с които фигурира в акта си за раждане, не се използват от него и от обкръжението му. Заради това преди няколко дни съдът е уважил молбата на младия мъж, а промяната трябва да се впише в служба „ГРАО“ и той да си извади нови лични документи, с които вече официално може да поиска ръката на своята избраница.

Нели СУКОВА

One thought on “Кандидат-зет смени българското си име, за да му дадат туркиня за жена

  • 28.08.2020 в 6:46
    Permalink

    да му отнемат българското гражданство

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *