Повече от 70 на сто от хората по света са съгласни да се ваксинират срещу новия коронавирус

Американски и испански учени са провели серия от анкети сред 13 500 души в двадесет страни по света и от тях става ясно, че над 70 на сто от тях са готови доброволно да се ваксинират срещу новия коронавирус, съобщи ТАСС, като цитира публикация в електронната библиотека medRxiv.
„Проведените от нас допитвания сочат, че далеч не всички жители на планетата са готови да приемат ваксина срещу Ковид-19. Това е тревожна тенденция, която показва, че пълното ликвидиране на всички последици от пандемията може значително да се затрудни от крайно неравномерното ниво на ваксиниране в различните страни по света“, пишат изследователите.
Демографи и лекари под ръководството на проф. Джефри Лазаръс от Института по глобално здравеопазване в Барселона са анкетирали жители на страни, които са сред най-силно засегнатите от пандемията от Ковид-19.
Около 71,5 на сто от анкетираните заявили, че не са против доброволно да се ваксинират, а 61, 4 на сто са изразили готовност да бъдат ваксинирани, ако бъдат посъветвани за това от работодателя си.
Готовност за ваксиниране изразили над 80 на сто от анкетираните в Китай, Бразилия и Република Южна Корея. Най-нисък показател на готовност е отчетен в Русия – 55 на сто, както и в Полша и Франция – под 60 на сто.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.