Проблемите на свръхинтелигентните

Знаете ли какъв е коефициентът ви на интелигентност? Най-вероятно не, защото само малцина са се подлагали на съответния тест. Широко разпространено мнение е обаче, че високоинтелигентните хора се справят по-лесно с живота и са по-успели, поради което интелигентността се смята по-скоро за желано качество.

Ето защо е трудно да си представим, че и свръхинтелигентните срещат трудности. Истината е, че за тях и най-дребните неща от всекидневието може да представляват предизвикателство и дори да се превърнат в бреме.

Особено интелигентните хора често заместват „чувстване“ с „мислене“, което още повече задълбочава бездната между духовните и емоционалните им способности. Сред проблемите, които произтичат от това, са съмнение в себе си, скука и чувство за прекомерен натиск.

Ето кои са десетте най-често срещани проблема на свръхинтелигентните:

  1. Съмняват се в себе си

Високо интелигентните хора мислят много – за всичко и за всеки. Разбира се, размишляват и върху собствената си персона. Не е чудно, че са крайно взискателни към себе си, което обаче често води до разочарования и съмнения в собствените сили. Особено когато липсва позитивна обратна връзка.

  1. Трудно вземат решения

Друг проблем, с който често се сблъскват особено интелигентните, са разностранните им интереси. Характерно за тях се, че се залавят с много неща едновременно, но рядко успяват да ги доведат докрай. Така например започват да следват няколко специалности, ала в желанието си да успеят всичко наведнъж, не ги завършват. Затова в работата понякога им липсва нужната целенасоченост.

  1. Не умеят да водят светски разговори

Хората, чиято интелигентност е над средната, обикновено се затрудняват да водят незначителни светски разговори. Те не умеят да обсъждат „дребни теми“ или пък се стремят да ги отклонят в по-сериозно русло. Затова в очите на околните тези хора минават за многознайковци или обратно – за разсеяни мълчаливци. Опитат ли се да се включат в такива разговори, имитирайки интерес, всички се напрягат, включително самите те.

  1. В спорове са губещата страна

Често на свръхинтелигентните им е трудно да отстояват собственото си мнение, камо ли да го налагат – дори когато са сигурни в позицията си. Това се дължи на факта, че се поставят на мястото на опонента си и разбират аргументите му. В един спор винаги мислено търсят компромис. Но преди да предложат своето решение, спорът обикновено е приключил и събеседникът се радва, че е излязъл прав.

  1. Мислят повече, отколкото говорят

Дори разговорът, в който участват, живо да ги интересува, високоинтелигентните хора създават впечатлението, че са равнодушни. И нищо чудно, защото зад всяка подхвърлена идея те веднага съзират целия контекст и обмислят различни перспективи. По този начин нерядко пропускат встъплението, защото събеседниците им вече обсъждат следващата тема.  Или пък останалите ги гледат с учудване, понеже не са проследили мислите им.

  1. Прекалено са самокритични

Както вече споменахме, интелигентните хора често са прекалено взискателни към себе си, което ги кара да се съмняват в собствените сили и способности. Подценяването на личните  постижения понякога стига дотам много интелигентни над средното равнище хора да вярват, че постоянно се провалят. И въпреки впечатляващите си успехи в живота те имат чувството, че не ги бива за нищо.

  1. Изглеждат арогантни

Често от устата на свръхинтелигентните чуваме фрази като: „Успях да го свърша в обедната почивка“ или: „О, беше съвсем лесно!“. Така те изглеждат самонадеяни и арогантни в очите на околните и неволно ги подплашват. А всъщност просто са искали да омаловажат собствените си способности и умения.

  1. Бързо се отегчават

В работата, но и като цяло, свръхинтелигентните хора лесно се отегчават. А ако започнат да настояват за допълнителни или по-интересни задачи, минават за натегачи. За тях е важно непрекъснато да се изправят пред нови предизвикателства и монотонните дейности не им допадат. По тази причина често си сменят професията. Но ако противно на очакванията се задържат на някоя скучна работа, срещат трудности при изпълнение на всекидневните си задължения поради липсата на достатъчна  мотивация.

  1. Перфекционизъм

Заради прекомерната си самокритичност високоинтелигентните хора се опитват да свършат всичко на 100 процента. За тях не съществува задача, изпълнена в по-голямата си част. Те се стремят към перфектен резултат. По този начин понякога не успяват да завършат някои задачи навреме, с което дразнят колегите и началниците си.

  1. Страх от провал

Понеже са крайно взискателни към себе си и се стараят да изпълнят всичко максимално добре, свръхинтелигентните хора често се страхуват, че може да дадат засечка. Те не се доверяват достатъчно на себе си и своите способности. По-обстойната обработка на сложни процеси в мозъка им води до това често да се чувстват изтощени или претоварени.

Ако притежавате някои или повечето от изброените качества, може би е време да се подложите на тест за интелигентност!

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *