Удължиха извънредната епидемична обстановка

Няма да се затварят градове, увери д-р Ангел Кунчев

До края на месец септември се удължава извънредната епидемична обстановка в страната, породена от разпространението на пандемията от коронавирус, реши днес правителството.

Кабинетът проведе редовното си заседание чрез видеоконферентна връзка. Предложението на здравния министър беше одобрено, но то не предвижда нови ограничителни мерки.

По-рано националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, поясни, че няма да предложат затваряне на градове, но затваряне на определени сфери, учреждения и заведения може да бъде предложено, според развитието на ситуацията с коронавируса.

Специално за детските градини и какви са критериите за работа при условия на COVID-19, Кунчев увери, че насоки и предписания има. Той каза, че до края на седмицата тези предписания ще бъдат представени – както за детските градини, така и за училищата.

Днес ще има решение дали деца, които отдавна не са ходили на градина, ще трябва да се изследват т.е. да докажат имунизационен статус. Кунчев подчерта, че информацията за здравето на всяко дете, включително учениците, е много необходима, като се мисли да има срок от поне един месец да се мине през личен лекар, за да няма струпване на хора.

istock

Какво ще е положението при случаи на COVID-19 в училища и детски градини – от думите на Кунчев излезе, че ще се действа на индивидуална база.

Той призна, че в училище ще е много трудно да се наложат маски, но засега препоръката изглежда ще е да се носи маска извън класната стая, в затворените помещения на училищата.

В Германия, във Франция и Холандия има обезпокоителни данни за случаи с коронавирус, но няма нищо тежко като клинични случаи – опасността обаче е за семействата и учителите, обясни националният здравен инспектор.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.