Списание „Архитектура“ пуска брой, посветен на Велико Търново

БРОЙ, КОЙТО РАЗКАЗВА ИЗЦЯЛО ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И РЕГИОНА, ПУСКА СПИСАНИЕ „АРХИТЕКТУРА“. Изданието е посветено на 220 г. от рождението на Колю Фичето и трябва да бъде представено официално през септември.

Председателят на търновските архитекти арх. Йордан Нурков е автор на уводната статия, която е ретроспекция на търновските архитекти. Арх. Нурков е и един от редакторите на изданието, другият, който е работил по съставянето на сборника и събирането на материалите, е арх. Милен Маринов. Списанието съдържа научни статии за историята на архитектурата, за градоустройството, за общите устройствени планове на трите най-големи общини в региона – Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов, художествени текстове за архитекти и художници от старата столица и областта, интервюта с кмета на общината инж. Даниел Панов и с областния управител проф. Любомира Попова. Има статии за някои от най-интересните паметници на културата във Велико Търново – „Св. 40 мъченици“, църквата „Свети Николай“, Трапезица…, както и за популярни архитекти, сред които арх. Теофил Теофилов и арх. Живко Драгомиров.

В списанието е публикуван и старият план на Велико Търново, правен от френски картограф през 1857 г. „Планът е уникален, изключително подробен и много интересен за архитектите на старата столица“, уточнява арх. Милен Маринов и допълва, че планът е бил открит преди години във френски архив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.