643 четения

Крадци слагат бъркалки за кафе в патроните на вратите

Частни домоуправители алармираха, че просяци разузнават за отключени апартаменти във В. Търново

 

ПО НОВ СЦЕНАРИЙ СЕ ПРИДЪРЖА ОТ СЕДМИЦА ГРУПА ОТ КРАДЦИ, КОЯТО ДЕЙСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТАРАТА СТОЛИЦА. Обирджиите пъхат пластмасови бъркалки за кафе в патрона на входните врати на жилищни блокове, за да не се заключват, и по този начин си осигуряват безпроблемно влизане във входовете. За това алармира Национална агенция „Домоуправител Велико Търново“. Злосторниците използват обикновено несретници, които да проучат какви хора живеят в набелязаните сгради, да проверят дали има отключени врати и кучета – домашни любимци, които реагират на непознати. В повечето случаи просяците носят в ръка блистер с лекарства, православно календарче и свещи и заради окаяния им вид хората не ги гонят, тъй като предполагат, че използват мястото като временна прохлада в жегата.

След като изпълнят „мисията“ си, бездомниците докладват на крадците за направения оглед, а в замяна получават малки суми.

От агенцията уточняват, че по тази схема до момента са разкрити две кражби и лицата са били осъдени ефективно. По неофициална информация случаите са близо 100.

„Работим с всички ключари в града и веднага ги уведомяваме, за да ремонтират повредените патрони и да предотвратим бъдещи кражби. Бъдете бдителни!“, казват още от фирмата.

Счупени с пластмасови бъркалки ключалки на входни врати на жилищни блокове има в почти всички квартали във Велико Търново, като най-много са оплакванията от „Зона В“, „Бузлуджа“ и „Акация“.

Някои от потърпевшите пък развиват теории, че не е изключено да има и ключари, които да работят в комбина с обирджиите или пък умишлено повреждат патроните на вратите, за да си докарат по-голям оборот.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *