77 четения

Наша музикантка със стипендия на МОН за талантливи деца

16-годишната Кристиана Кирилова е възпитаничка на СУ „Емилиян Станев”

 

16-ГОДИШНАТА КРИСТИАНА КИРИЛОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПЕЧЕЛИ ВТОРО МЯСТО В ПРЕСТИЖЕН МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН КОНКУРС, а заедно с отличието и едногодишна стипендия на Министерството на образованието и науката.

Криси е ученичка в СУ „Емилиян Станев“ в старата столица и възпитаник на музикална школа „Ню войсис“, където неин вокален педагог е Десислава Станкова. Миналата седмица тийнейджърката е успяла да се класира втора във финалния етап на Международният конкурс „Речни ноти“ в Тутракан. Криси се е състезавала в най-трудната и напрегната възрастова група.

„Тази година поради епидемиологичната обстановка в страната Международният конкурс „Речни ноти“ протече на два етапа при индивидуалните изпълнители – онлайн етап и присъствен. От 350 подадени заявки до присъствения етап бяха допуснати само 42 участници, разпределени в пет възрастови групи от страната и чужбина“, разказва вокалният педагог на Кристиана Десислава Станкова.

Музикалното състезание е от малкото български конкурси, включени в програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2020 г. с постановление на Министерския съвет. Право на стипендия имат ученици, които са носители на първо, второ или трето място в категория „Индивидуални изпълнители“ в ІV възрастова група.

В тази група Криси е успяла да събере максимален бал точки и да стигне до атрактивния финал, наречен „Война на гласовете“. В него се сблъскват участниците с най-висок брой точки, дадени от журито, чийто председател е бил Хайгашод Агасян. Там Кристиана се е класирала втора и е получила диплом, статуетка и едногодишна стипендия на МОН. Тийнейджърката е грабнала и Специалната награда на русенския вестник „Бряг”.

Сега Криси се подготвя за участия във ВИП творческо събитие. Кристиана Кирилова, Сесил Алпер и Ралица Ганева от „Ню войсис“ бяха сред класираните участнички от кастинга на Асоциация за подкрепа на децата в Лятната академия по изкуствата. Академията ще се проведе за трета поредна година в Несебър в първите дни на септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *