367 четения

Фронтовакът дядо Драган от Сливовица навърши 101 години

Достолепните 101 години навърши в неделя Драган Златев Драганов от златаришкото село Сливовица. Официални гости за празника му бяха зам.-кметът на общината Денчо Тодоров, кметският наместник на Сливовица Димитър Иванов и председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България Иван Коев.

Дядо Драган е роден на 30.08.2020 г. Израснал е в работническо семейство. До 1940 година живее и се труди в родното си село Сливовица. През 1940 година влиза в редовете на Българската народна армия, където служи около 3 години. По време на Втората световна война служи в Македония. След като СССР обявява война на Германия, минава под командването на Руската войска и участва в активните действия в Македония.

През1943 година бива ранен и уволнен. След края на войната работи в София като градинар. Създава свое семейство и е баща на син и дъщеря. Има четирима внуци и четирима правнуци. От 1957 г. до 1959 г. работи в Дълга лъка във фабрика за тухли и цигли на ринга. В началото на 60 години се завръща в родното си село Сливовица и 12 години работи в ТКЗС-то като дояч в кравефермата. След това работи около 8 години в оранжериите в село Джулюница, където се пенсионира. След пенсионирането си работи около 2 – 3 години в горското стопанство. От 2000 година дъщеря му се завръща в Сливовица и полага ежедневни грижи за него.

Има връчен медал и от Министерството на отбраната за 60-, 65-, 70- и 75-годишнината от победата над Германия. За 70-годишнината си има грамота N 662 от Министерството на отбраната в София и от Областния съвет на ветераните от войните в област Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!