404 четения

Проверяват щандове за сладолед на открито

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ОСЪЩЕСТВИ КОНТРОЛ НАД ОБЕКТИТЕ, В КОИТО СЕ ПРЕДЛАГА СЛАДОЛЕД без предварително опаковане. Инспекциите са инициирани от Агенцията на национално ниво и всъщност са извън планираната официална дейност за годината. Целта е да се съблюдава за спазването на правилата по отношение на хигиена и безопасност на студения десерт.

Служителите на звеното ще навестят продаващите на колички, щандове на открито, подвижни обекти и други будки за сладолед, като ще се базират и на получени сигнали от граждани.

Целта на извънредния контрол е да се проследи спазването на хигиенните мерки – приборът за разсипване да бъде отделен за всеки вид сладолед и да се съхранява при условия, недопускащи вторичното му замърсяване с бактерии, вируси и алергени.

Ще се проверява и дали обектите предлагат пълна информация за храните на потребителите за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост, спрямо европейските стандарти.

Инспекторите ще вземат проби за лабораторно изпитване по микробиологични показатели за безопасност на храните.

На проверка подлежат хигиенното състояние на обекта и оборудването, хигиената при съхранение и предлагане на стоките, проследяемост, поддържане на системата за управление на безопасността на храните и други.

Засега не се съобщава за установени нарушения от търговци от областта.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *