611 четения

Пуснаха робот във великотърновските шахти, за да проучва как могат да се спрат наводненията

Стягат мащабен ремонт на ул. „България“, но първо ще се подменя цялата й ВиК система

 

СПЕЦИАЛЕН РОБОТ КАМЕРА Е ПУСНАТ В ШАХТИТЕ ПОД НИВОТО НА УЛИЦИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, за да направи пълен анализ на проводимостта им и да се търси вариант за спиране на наводненията. От години кметството търси вариант за подобряване на оттока, тъй като даже незначителен валеж потапя старата столица.

Обходът на робота е започнал миналата седмица по протежението на ул. „България“, разбра „Борба“. Устройството позволява навлизане до 150 метра и прави точна видеодиагностика на запушвания, които после лесно могат да се отстранят. Именно оттук се изливат всички дъждовни води и причиняват наводнения и щети. Идеята е да бъде увеличен дебитът поне два пъти, за да няма проблем с отводняването. На база този анализ ще се изработи и количествено-стойностна сметка за цялостна подмяна на канализацията и водопроводите по една от главните великотърновски улици.

Както „Борба“ алармира, на няколко пъти старите етернитови тръби, които осигуряват вода за питейно-битови нужди, тук са на повече от половин век и загубите по тях надхвърлят 70% в някои участъци. От общината очакват поне 3 млн. за пълна подмяна на ВиК системата, след което започва и цялостният ремонт на „България“ с изграждане на кръгови кръстовища в района на „Беляковско шосе“. Заради натовареността на улицата тя ще бъде затваряна поетапно, тъй като канализацията и водопроводите ще се полагат в дълбоки триметрови траншеи. „Подхождаме внимателно, тъй като „България“ е водосбор на всички дъждовни води от цялата северна част на Велико Търново и постоянно създава проблеми“, коментират експертите от кметството.

ПО БУЛ. „БЪЛГАРИЯ“ Е ПРЕДВИДЕНА И НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО С КРЪГОВИ КРЪСТОВИЩА, НОВИ СВЕТОФАРИ СЪС СИСТЕМИ ЗА ПРИОРИТЕТНО ПРОПУСКАНЕ на градски автобуси и нови спирки с информационни табла, захранвани със слънчева енергия, за които „Борба“ съобщи. Те ще се правят паралелно с плануваните ремонти, за да не се затруднява трафикът. Почти 200 хил. лв. пък са предвидени за четири нови светофарни уредби с енергийно ефективна LED технология. Към тях ще се поставят и нови контролери за управление на светлините и настройки за зелена вълна, както и сензори за движение според габаритите на автомобила. Новите светлинни уредби ще са и доста по-видими заради яркостта на светлинните панели.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *