766 четения

Търновската болница отваря врати за нова вълна специализанти

23 процента от работещите в клиниката са на възраст под 35 години

 

11 СА СВОБОДНИТЕ МЕСТА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИИ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, показва справка в сайта на здравното министерство. Възможност за обучение на млади лекари в старата столица се дава в някои от най-апетитните медицински дисциплини, както и в такива, за които от години е налице дефицит на кадри. Така например държавата ще плаща за „произвеждането“ на един специалист по инфекциозни болести в областната болница.

За сметка на националния бюджет ще е таксата, която специализантът по инфекциозни болести дължи за теоретичното си обучение, предвидено в учебните програми. Освен това от здравното министерство ще превеждат субсидия на стационара, позволяваща възнаграждението на лекаря да не е за сметка на лечебницата. Размерът на месечното финансиране на клиниката заради бъдещия се обучаващ по държавна поръчка ще е в размер на не повече от две – три минимални работни заплати за страната и дължимите осигурителни вноски върху тях.

В момента МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ разполага само с двама инфекционисти – д-р Константин Рашков и д-р Мая Попова.

По едно свободно място за специализация има за дисциплините „Клинична хематология” и „Клинична лаборатория”. В двете направления от години не достигат медици в цялата страна.

ШАНС ЗА ВЗИМАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ СЕ ДАВА ОЩЕ В ОТДЕЛЕНИЯТА ПО ОРТОПЕДИЯ И ТРАВМАТОЛОГИЯ, НЕВРОХИРУРГИЯ, НЕОНАТОЛОГИЯ, хирургия, анестезиология и интензивно лечение, кардиология, акушерство и гинекология и гастроентерология.

Докладът за дейността на търновската болница през 2019 г. показва, че в нея специализират 32 лекари. Медиците на възраст под 35 години, които работят в здравното заведение, представляват 23 процента от колектива.

Гордост за стационара е, че много от взелите специалност остават да работят в лечебницата, а някои дори създават семейства в старата столица.

От 19 септември 2017 г. със заповед на здравния министър на МОБАЛ е определена отлична акредитационна оценка като база за обучение за срок от 5 години.

В търновската болница се провеждат и практическите занятия на студентите от филиала за Варненския медицински университет в старата столица от специалност „Медицинска сестра“. Голяма част от първия дипломиран випуск на звеното попълни липсващите места в редиците на професионалистите по здравни грижи в стационара.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!