Експонират триметрово императорско писмо в центъра на Никополис ад Иструм

ПИСМОТО НА ИМПЕРАТОРИТЕ СЕМПИМИЙ СЕВЕР И КАРАКАЛА ДО ЖИТЕЛИТЕ НА АНТИЧНИЯ ГРАД БЕШЕ ЕКСПОНИРАНО В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ. Фрагментираният триметров каменен епиграфски паметник беше реставриран от Руен Хаджиниколов от Регионален исторически музей – Велико Търново, и в сряда бе монтиран върху специален постамент в близост до сградата на Градския съвет на Никополис.

Триметровото императорското послание е открито на няколко парчета, със следи от пожар, през 1923 г. То е каменен препис на оригиналното писмо на Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм с благодарност за финансовата помощ, която им оказват.

Консервацията на паметника и връщането му в естествената среда на римския град се извършва по проект “Ехо от миналото: писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализиране“. Той е разработен съвместно от Регионален исторически музей – Велико Търново, и Сдружение „Бъдеще за Никюп“, а финансирането е по програма на „ЛИДЛ България“ за социално отговорни инициативи. Крайната цел е подходящо съхраняване на артефакта и качествено подобрение на туристическия продукт, свързано с устойчиво развитие на управлението на античния град.

Проектът ще бъде финализиран този месец с поставянето на информационни табели и оригиналния текст с преводи на български и английски език до императорското писмо, извисяващо се в центъра на римския град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *