Областта на челно място с най-високи цени на основните храни

ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ОСТАВА НА ЧЕЛНО МЯСТО В НАЦИОНАЛНАТА КЛАСАЦИЯ С НАЙ-ВИСОКИ ЦЕНИ НА ЕДРО НА ОСНОВНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ. Това става ясно от месечния бюлетин за август на Държавната комисия по стокови борси и тържища. От проучване в търговската мрежа на общо 10 стоки пет от тях се търгуват най-скъпо в региона. Останалите артикули, с които обичайно пълним пазарската количка почти ежедневно, също са със завишени цени, съпоставими с тези в София. Необяснимо е защо на местните хора се налага да плащат толкова сериозни суми за продукти, повечето от които се произвеждат в областта, и се предполага, че трябва да се продават по-евтино предвид по-ниската инвестиция за логистика и т.н.

Абсолютен рекорд за страната продължава да държи цената на търновската кайма смес. Тя се продава за 7,80 лв./кг, като с всяка изминала година има повишение на финансовата й стойност. За сравнение през 2015 година за килограм от нея жителите на региона са плащали 5,65 лв., а през 2018 година – 6,10 лв./кг.

С 1,55 лв. по-евтина е каймата в област Стара Загора, а в Добричко се търгува едва за 3,84 лв./кг.

НАЙ-СКЪПИЯ ЗРЯЛ ФАСУЛ КУПУВАТ ХОРАТА В РЕГИОНА. ТЕ ПЛАЩАТ 4,75 ЛВ./КГ, а справка в данните от предходни години показва, че бобът категорично се превръща в деликатес за местните, тъй като от доста време бележи ръст в цената. Преди пет години в складовете се е купувал само за 2,75 лв./кг, а сега надвишава двукратно ориза. Той пък струва 2,28 лв./кг и само в София плащат повече за него – 3 лв./кг.

Според данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища в областта се купува и най-скъпото сирене. Млечният продукт излиза на потребителите 9,20 лв./кг, а в Добричко се търгува 4,65 лв./кг. Проучване на Агенция „Активни потребители“ преди седмица пък излезе с фрапиращи открития относно качеството на две търновски сирена, които след лабораторни тестове се оказаха пълни с над 60 процента вода и далеч от изискванията по държавен стандарт.

Кашкавалът също е сред основните продукти, за които в областта плащат най-много. 14,36 лв. струва килограм от млечния продукт, а разликата в цената му с втория в списъка е цели 2 лв. В Старозагорско излиза по 10,49 лв./кг.

Захарта, брашното и олиото също се търгуват доста скъпо, а единственият продукт, който излиза изгодно в областта, е замразеното пиле – 3,35 лв./кг.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимката е илюстративна

One thought on “Областта на челно място с най-високи цени на основните храни

  • 03.09.2020 в 9:31
    Permalink

    Да вярно е, но нищо не се прави. Всички са прекупвачи за това, наслагват върху реалната цена.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *