Извеждат учениците на три професионални гимназии в други училища

Най-големите ще учат онлайн, за да няма събиране на много деца в сградите

 

УЧЕНИЦИТЕ НА ТРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ЗАПОЧНАТ УЧЕБНАТА ГОДИНА КАТО ГОСТИ В ДРУГИ УЧИЛИЩА. Става дума за Старопрестолната гимназия по икономика, за Професионалната гимназия по електроника „Ангел Попов“ и за Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, където има ремонти или пък ремонтът предстои да започне. Почти веднага след старта на учебната година част от випуските ще минат в онлайн форма на обучение и тези промени в учебния процес ще продължат, докато продължават ремонтните дейности, каза началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Миналия ден тя е имала среща с директорите на тези учебни заведения, с директорите на приемащите училища и с представители на РЗИ.

В СУ „Владимир Комаров“ ще започне учебната година за възпитаниците на Гимназията по туризъм. Инж. Розалия Личева вече е изпратила педагозите да огледат сградата и да съставят план, който да сведе до минимум струпването на ученици и засичането на възпитаниците на двете училища. „Директорът на СУ „Владимир Комаров“ има възможност да обособи отделен вход за своите деца и за учениците на професионалната гимназия. И на двата входа ще има дежурни учители, които да помагат на децата да се ориентират и да стигнат без проблем до класните си стаи. Часовете ще бъдат в блок, междучасията ще се разминават и на практика няма да има етаж, на който учениците от двете училища да се срещат“, коментира инж. Личева.

СПОРЕД ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ ПЛАН ПОЧТИ ВЕДНАГА СЛЕД НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА НЯКОИ ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ще започнат да учат онлайн. Възможно е това да са най-големите – 11 и 12 клас, възможно е онлайн обучението да бъде на ротационен принцип.

Онлайн ще учат и част от възпитаниците на Професионалната гимназия по електроника, където ремонтът трябваше да приключи до 15 септември. Там обаче всеки момент ще бъде отворена нова строителна площадка заради изграждането на асансьор за хора с физически затруднения. Според преценката на инспектората и експертите от РЗИ тази строителна площадка е потенциално опасна, затова училището няма да приеме децата си в първия учебен ден.

В СУ „Вела Благоева“ ще бъдат преместени за два месеца учениците на гимназията по електроника, е решението след директорската среща миналия ден. Директорът на професионалното училище Нели Николова вече е готова с плана са за промени в учебния график. Тя е преценила, че нейните единадесетокласници и абитуриентите ще се справят с онлайн обучението, а останалите ще учат в присъствена форма. За целта са й нужни пет кабинета, които СУ „Вела Благоева“ може да осигури. Тези промени ще са в сила за около два месеца, докато продължава изграждането на асансьора.

ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ“ Е ГОТОВА ДА ПРИЕМЕ УЧЕНИЦИТЕ НА СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА. Училището вече има позволението за ремонт от Министерството на културата. „Проблемът е обаче, че ремонтът на сградата няма да започне точно на 15 септември, защото има процедури, които трябва да бъдат преминати и спазени. Затова решихме, че няма проблем учениците да останат в своята сграда до момента, в който инвеститорът не каже, че ремонтът започва“, коментира инж. Розалия Личева. И уточнява, че когато учениците на двете училища се съберат, най-вероятно ще се наложи те да учат на две смени. При това между последния час на първа смяна и първия час на втората смяна трябва да има 30 минути разстояние, за да бъде извършена дезинфекция на сградата.

ТРИ СА И УЧИЛИЩАТА В ГРАДА, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ НА ДВЕ СМЕНИ – ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“. И тримата директори вече са изработили правилата, по които децата ще се върнат в училище, всички педагози са наясно с промените, освен това промените са проиграни, уточнява инж. Розалия Личева.

Двете основни училища са отворили всичките си входове, така че през един вход да не влизат наведнъж повече от два класа. Сградите на „Бачо Киро“ и „Св. Патриарх Евтимий“ са достатъчно големи и всеки випуск ще може да учи на отделен етаж. След обяд децата, които остават на занималня, също ще бъдат отделени на един етаж, за да може на останалите да провеждат заниманията си учениците от 5, 6 и 7 клас.

Директорът на ПМГ е избрал да се раздели като начало с кабинетната система и всяка паралелка ще си има класна стая с единствената цел учениците да не се разхождат много по коридорите. Навсякъде е изготвена организация на учебните часове, така че междучасията да се разминават. Навсякъде учителите се подготвят и за дистанционно обучение, коментира инж. Розалия Личева.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.