Учителката Кунка Ангелова от Каранци празнува своя 90-годишен юбилей

Един от внуците на дълголетницата е Красимир Иванов, който постоянно „ръчка” властта за ремонта на моста към селото

 

ДЪЛГОГОДИШНАТА УЧИТЕЛКА КУНКА АНГЕЛОВА ОТ КАРАНЦИ ПРАЗНУВА СВОЯ 90-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ СЪС СКРОМНО ТЪРЖЕСТВО В СЕЛОТО. Всички я наричат „другарката Ангелова” и до днес. Тя е родена през 1930 г. в село Каранци. През 1950 г. се омъжва за Иван Ангелов – също учител. Раждат им се две деца – син Ангел и дъщеря Ваня. Има четирима внука и три правнучета. Завършва института за учители и още през 1950 г. започва работа като учител по заместване в училището в селото. Децата, родени през 1946 г., са първите й ученици, които тя поема като редовен учител в същото училище. Някои от тези ученици по-късно стават нейни колеги на учителското поприще.

За всички свои ученици казва, че и до днес ги носи в сърцето си като свои деца. Всеки е оставил своя отпечатък – кой с някоя пакост, кой се е отличил със знания. Останалите живи и до днес нейни ученици от набор 1946 всяка година за 24 май и за рождения й ден я посещават в дома й. Освен като учители, дълги години Кунка и Иван Ангелови работят като самодейци в местното читалище. Той като председател на читалищното настоятелство, а тя като ръководител на женските певчески групи към читалището и Клуба на пенсионера. Под тяхно ръководство съставите участват в национални и международни събори, където представят местния фолклор и традиции.

НА ОРГАНИЗИРАНИЯ ЮБИЛЕЙ КУНКА АНГЕЛОВА БЕ УВАЖЕНА ОТ КМЕТСКИЯ НАМЕСТНИК НА СЕЛОТО Денка Георгиева, председателя и секретаря на НЧ „Пробуда – Каранци 1897“ Веселина Генова и Галя Велизарова и част от нейните първи ученици.

Доказателство за будния дух на баба Кунка и за това, че „кръвта вода не става” е един от нейните внуци Красимир Иванов. Той е човекът, който „ръчка“ постоянно управниците най-сетне да започне ремонтът на опасния мост към селото. Младият мъж дори бе обявил протест преди броени дни, но тогава Областно пътно управление обяви, че най-сетне ремонтът стартира. Засега обаче е направен само обходен път през Раданово, а демонтажът на порутения мост ще започне тепърва.

Красимир Иванов казва за юбилея на баба си: ”Честит юбилей, бабо Кунке! Само човек, който е достигнал 90 години, може да каже какво е щастие, любов и болка! Дръж се и върви гордо напред, където все още те очакват даровете на живота, направени с обич специално за теб. Имаш най-голямото доказателство, че на 90 години си постигнала най-важните си цели, а това сме всички ние – внуци, деца и правнуци, които те обичаме и ти благодарим за всичко. Желаем ти здраве, късмет и спокойни старини, поне до следващия юбилей!”

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.