Деца майсториха глинени съдове в музея в Долна Оряховица

ГЛИНЕНИ СЪДОВЕ МАЙСТОРИХА ДЕЦАТА, КОИТО ДОЙДОХА В ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ В ДОЛНА ОРЯХОВИЦА, където се проведе последната от поредицата забавни съботи. Този път съботните занимания бяха посветени на глината, която хората са опитомили преди повече от 8000 години.
Грънчарят Валентин Димитров, който пристигна от Елена, позволи на всяко дете да се докосне до грънчарското колело и да опита да си направи съд от глина. След това децата сами украсиха готовите предмети, които предстои да бъдат изпечени и на 15 септември върнати в Долна Оряховица, за да може малките майстори да си ги приберат за спомен.
„Грънчарството е един от най-древните занаяти в света. Глинените съдове са известни още от края на каменната епоха и до днес керамиката, съпътства живота на хората в делник и празник. Траките откриват работата с грънчарско колело през VII-VI в. пр.н.е. Всички знаем колко изящни са съдовете на Древна Гърция. Виждали сме в българските музеи още римска, прабългарска и славянска керамика. В края на IX и началото на X в. се поставя началото на прочутата преславска школа. През XII-XIV в. керамичното изкуство в България достига своя връх с търновската „царска” (сграфито) керамика. А шарени бабини стомни и гърнета от преди век и до днес имаме в домовете си“, разказва Галя Чохаджиева от Историческия музей в Горна Оряховица, чийто филиал е Етнографския музей в Долна Оряховица. Забавните съботи станаха възможни и благодарение на партньорството на кметството в Долна Оряховица. А последната от тези съботи съвпадна с празника на града, който тази година премина без тържества и фойерверски заради пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.