583 четения

Социалистите от областта честваха битката край село Константин

СОЦИАЛИСТИ ОТ ЦЯЛАТА ОБЛАСТ СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД ПОДВИГА НА ЗАГИНАЛИТЕ ПАРТИЗАНИ КРАЙ СЕЛО КОНСТАНТИН. Въпреки дъжда десетки социалисти запазиха минута мълчание в памет на седемте убити антифашисти и поднесоха цветя пред паметника. Сред официалните гости бяха и двамата народни представители Явор Божанков и Валентин Ламбев.
„Благодаря, че през годините не позволихте паметника да бъде поруган и да бъде забравен. Благодаря, че го запазихте и идвате всяка година, каза Румяна Цонева, която е дъщеря на убития в битката партизанин Пенчо Цонев Пенчев (Мойсей). Вярвам, че нашата традиция ще бъде продължена. Винаги ще има хора, които да идват на паметника и да отдават почит към загиналите партизани“, каза пред събралите се хора председателят на БСП в Елена Сашо Топалов.
„Щастлив съм, че тук ни водят идеалите, щастлив съм, че тук историята не може да бъде подменена, както често се случва в днешно време. Тези хора отдадоха живота си за един по-справедлив свят, те вярваха в своите идеали. Но тяхната саможертва доведе и до сериозен икономически подем на страната си, но най-вече запази териториалната й цялост“, каза и общинският председател на БСП във Велико Търново Михаил Михалев.
На 1-ви септември 1944 г. Еленската чета се изнася в източната част на Еленска околия на лагер до село Бойковци. База на четата става семейството на Никола и Велика Ганеви, които се грижат за партизаните като за свои деца. Ръководството на четата решава на 6-ти септември да се проведе акция в няколко села от региона. След нейния успех, се решава на следващия ден да се завземе село Константин, а сутринта на 7 септември група да замине за селото и да води преговори с кмета и старшия на полицейския участък за предаване на властта. В резултат на извършено предателство, полицията е уведомена и в Константин пристига жандармерия. Полицейските части блокират селото и устройват засада. В последвалия бой четата дава седем жертви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *