Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

50 деца на възраст от 2 до 15 години станаха скаути за три дни в лагер край Ново село

50 ДЕЦА НА ВЪЗРАСТ ОТ 2 ДО 15 ГОДИНИ ОТ ТРИТЕ ОБЩИНИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ЛЯСКОВЕЦ СЕ ЗАБАВЛЯВАХА В СКАУТСКИЯ ЛАГЕР „БЕЗ ПОКРИВ И СТЕНИ“, който и тази година беше построен край река Негованка и само на няколко километра от Ново село.
Лагерът продължава три дни и две нощи, в които малчуганите и тийнейджърите спортуват, играят, откриват природата и се забавляват заедно. „Вече не помня как миналата година ми хрумна идеята за това преживяване сред природата. Но много бързо го организирахме с Ели Адамсон, която ръководи работата на „Центъра за работа с деца и младежи“ – клуб „ЗИЗУ“ в Ново село. А тази година, още от март, децата започнаха да тормозят родителите си с въпроси кога пак ще стават скаути. И понеже дребните заявили на родителите си, че, ако не съобразят морето с лагера, то море няма да има, затова родителите започнаха да тероризират мен да определя датите, че да могат те да планират семейните си почивки“, разказва кметът на Ново село Христо Христов. Така за втори път той и Ели успели да съберат деца за лагера, при това тази година се записали деца от Ветринци, Дебелец, от Лясковец и Горна Оряховица.
„Тук децата идват с родителите си или с единия от двамата и заедно преминават през това тридневно предизвикателство. Спим на палатки, храним с под шатри, храната, която приготвяме, правим в казани и на истински огън, не на котлона“, допълва още Христо Христов.

Децата стават в 8 и участват във физзарядка. През деня имат спортни игри и състезания, предвиден е поход. „Лагерът обаче започва с разделянето на всички деца на два отбора. И понеже тази година възрастовата граница е доста широка, всеки отбор си има други два подотбора, в които хлапетата са разделени на групи от 2 до 7 и от 8 до 15 години. И докато големите първия ден строиха палатки и подреждаха камъните и съчките за огньовете, малките почистиха района“, обяснява Мария Маринова, която ръководи спортните занимания на лагерниците. Според програмата, скаутите са сглобявали туристически кош за отпадъци, запознали са се с правилата на поведение и за безопасност, които следва да се спазват в планината, също и за значимостта на взаимопомощта, толерантността и работата в екип. Научили са работи компасът и по какво да се ориентират, ако нямат такъв. Освен свободните игри, скаутите са имали и няколко лекции за водата и колко е важна тя за хората и всички живи организми, за разделното събиране на отпадъците. Всяка вечер и хлапетата, и родителите им са се забавлявали край лагерния огън.

 

ТЕНИСКА, ШАЛ И ШАПКА ПОЛУЧАВА ВСЯКО ДЕТЕ, СТАНЕ ЛИ ВЕДНЪЖ СКАУТ. Такава тениска тази година е получил и Денислав, който е едва на годинка и седем месеца. Затова на неговата тениска пише „бебе скаут“, а на гърба му има едно голямо алено У, което значи, че той се обучава за скаут.
„Тук децата ни стават приятели, докато са тук. Учат се да правят всичко заедно и продължават да живеят така и през годината, особено в дните, когато сме си в Ново село“, казва Сашка Узунова, която за първи път участва в лагера заедно със сина си. Тя научила за това преживяване сред природата от Мария Маринова и приела да се включи без да се замисли. А вече е категорична, че ще дойде в лагера и следващото лято.
От разказите на въодушевени родители, за лагера научила и Силвия Терзиева, която живее със семейството си в съседното село Ветринци. „Шест от скаутите са деца от Ветринци и това, че успяхме да дойдем, е голям късмет. Аз чух за лагера още миналата година, но беше в последния момент и не успяхме да станем част от първите скаути. Тази година обаче се приготвихме навреме и това е чудесно, защото децата се чувстват щастливи“, казва Силвия.
35 лв. е таксата за участие, като 15 лв. от тази сума е предвидена за тениската, шала и шапката, които след това остават за детето. Останалите пари са за храната и нощувките в лагера. Наградите за най-бързите, смели и честни скаути, са осигурени от клуба „Зизу“, казва Ели, която вече 12 години живее в Ново село и е успяла да се сприятели с почти всички жители на селото. „О, те ме научиха да правя таратор, баница, да варя ракия. Даже ми дадоха стари буквари и книги, по които да науча български език“, казва Ели.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *