Почетохме 135-годишнината от Съединението на България

Венци и цветя пред паметниците на героите, допринесли за обединението на България, бяха поднесени във Великотърновска област

 

ДЕСЕТКИ ТЪРНОВЦИ СЕ СЪБРАХА ПРЕД ПАМЕТНИКА „МАЙКА БЪЛГАРИЯ“, ЗА ДА УЧАСТВАТ В ТЪРЖЕСТВАТА, ПОСВЕТЕНИ НА 135 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО на Княжество България и Източна Румелия в старата столица. Ритуалът започна с издигането на българското знаме пред сградата на Община Велико Търново.

„Съединението е сред онези бележити събития в хилядолетната ни история, чиито букви в общобългарската летопис са сред най-големите и най-ярките. И няма как да е другояче. Епохално по своя характер дело на целия български народ, Съединението е символ на непреклонния български дух и на истинския, искрения, неподправен, безкористен патриотизъм. Затова това събитие, чиято кулминация на 6 септември 1885 г., отеква силно в световния печат, е описано с думите „българското чудо“. Цяла Европа е впечатлена от смелостта на българите от двете страни на Стара планина, несправедливо разделени след злощастния Берлински конгрес“, каза в словото си зам.-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев и припомни, че именно в старата българска столица е направена първата решителна и изключително важна крачка към Съединението.

„Съединението на Княжество България и Източна Румелия като мирен и цивилизован процес започва и завършва в Търново. Именно тук е създаден и прочетен за пръв път официалният манифест на княз Александър I. Документът е написан и представен в присъствието на председателя на Народното събрание Стефан Стамболов, на министър-председателя Петко Каравелов и на всички делегати“, разказа историкът Тодорка Недева, уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Тази година нейна беше честта да припомни на търновци най-интересните факти, предшествали събитието и участието на Търново в тях.

Тържеството продължи пред паметника „Майка България“, където отец Славчо отслужи благослов, а официалните лица и гражданите поднесоха венци и цветя.

Ритуалът завърши с преминаването в тържествен марш на почетния караул на Националния военен университет „Васил Левски“. Късно вечерта за търновци и гостите на града беше излъчен спектакълът „Царевград Търнов – звук и светлина”.

РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЪЩО УВАЖИ СВЕТЛАТА ДАТА, МАКАР ЧЕ ЗАРАДИ НАЛОЖЕНАТА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА НЯМАШЕ ОФИЦИАЛНО ЧЕСТВАНЕ във втория по големина град в областта. Пред паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани бяха поднесени венци и цветя от името на кмета на общината инж. Добромир Добрев и председателя на Общинския съвет Димитър Николов, от народния представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, от политически партии. Цветя пред паметния знак положиха и патриотични организации и граждани.

ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ 6 СЕПТЕМВРИ ОБЩИНА СВИЩОВ ОРГАНИЗИРА ОБЩОГРАДСКО ПОКЛОНЕНИЕ, което се проведе пред Паметника на свободата в града. Десетки жители на Свищов се събраха, за да отдадат почитта си към героите на България. Прочувствено слово пред присъстващите произнесе директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, който направи ретроспекция на събитията преди 135 години, допринесли за съединението на Източна Румелия с Княжество България. „Днес почитаме несломимия български дух и паметта на всички, посветили се на националната идеология за силна и единна България”, каза в словото си той и подчерта, че със Съединението през 1885 година една мечта на всички българи за самостоятелно и равноправно участие в модерната история на Европа е сбъдната.

Венци и цветя в знак на признателност поднесоха кметът на общината Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” проф. Марияна Божинова, началникът на РСПБЗН – Свищов, инж. Светлин Михайлов, от името на началника на РУ на МВР – Свищов, главен инспектор Момчил Златев, политически партии, общински предприятия, културни институции, учебни заведения, неправителствени организации и сдружения, граждани.

На празничния 6 септември всички присъстващи отдадоха почит с едноминутно мълчание и поклон пред героите, а химнът на Република България допринесе за чувството на национална идентичност у всеки от тях.

ДЕНЯТ НА СЪЕДИНЕНИЕТО БЕШЕ ПОЧЕТЕН И В СУХИНДОЛ. ЦВЕТЯ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ СУХИНДОЛЦИ ПОДНЕСОХА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ Борислав Вълев, общинският съветник Йордан Йорданов, както и граждани на общината.

„Нашите предци са ни показали, че когато сме заедно, можем да постигнем всичко. Вярвам, че този знаменит акт на обединение ще служи за пример на идните поколения, които ще трябва да надграждат постигнатото в нашата община, а и в цялата страна. Шести септември е дата, която завинаги ще ни напомня колко силни можем да бъдем, когато премахнем разделителните линии, когато ни води единствено желанието за просперитет на цялата нация“, каза по повод празника кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.