499 четения

Читалищната самодейност превръща мечтите в реалност

Годината е 1905-а. Жаждата за творчество, стремежът към просвета и култура са магията, която опиянява духа и превръща мечтите в реалност – жителите на Полски Тръмбеш основават читалище и му дават името „Отец Паисий”. Основен принос в изграждането на читалището, което тази година чества 115-годишнината си, имат съставите за любителско художествено творчество, школите по изкуствата, клубовете и кръжоците.

Театралните състави са ръководени от Иван Славов, Петър Василски, Таня Александрова и Христо Бойчев. Оперетният състав е бил с диригент Стефан Качаунов под ръководството на Стаю Касабов, смесеният хор за школувано пеене с ръководители Стефан Керменлийски и Кирил Димов, танцови състави са ръководени от Райко Любенов и Стефан Попов, мъжкият хор е с ръководител Кирил Димов. Естрадно-сатиричен състав ръководен от Ангел Цанков и Иван Рашев, състав за класически балет с ръководител Нина Цанкова, музикална школа с преподаватели Румяна Боянова и Емануил Манолов, вокално-инструментален състав „Електрон 70”, създаден и ръководен от Евгени Хаджидончев, състав за художествено слово с ръководител Нелушка Миновска, детски танцов състав, ръководен от Иванка Христова, състав за политически песни с ръководители Мариола Яръмова и Димитър Каломенски, състав за стари градски песни, ръководен от Елена Стефанова, корепетитор Йордан Петров, ученическите вокално-инструментални състави „Ореол”, „Мобидик”, „Апогей” и „Веселите момичета” с ръководител Йордан Петров, кръжок по изобразително изкуство, ръководен от Николай Иванов и Борислав Милетев, литературен кръжок под ръководството на Христо Бойчев.

Днешната Детска музикална школа с класове по пиано и популярна музика е с преподавател Нели Танева. Школата е основана през 1963 година, първият преподавател Пенка Станчева е преподавала пиано и акордеон, работи в школата да 2001 година като преподавател по акордеон. Акордеон са преподавали и Христо Христов, Йордан Петров, Иван Стефанов. Имало е също класове по гъдулка с преподаватели Христо Мерджанов и Иван Стефанов, клас китара с преподаватели Ангел Ангелов и Любчо Райков, клас народно пеене, ръководен от Иван Стефанов. Преподаватели по пиано през годините са били Мариола Яръмова, Нели Михайлова, Радка Фердинандова, Кремена Павлова, Анелия Йорданова, Петя Василева. Нели Михайлова и Петя Василева преподават и популярна музика.

Най-големият колектив на читалището е фолклорна формация „Полянци”. Създаден е през 1979 година от утвърдения хореограф от Горна Оряховица Йосиф Йовчев като фолклорен ансамбъл с народен оркестър, танцьори и солисти – изпълнители на народни песни. Йовчев ръководи ансамбъла до 1991 година. След него за две години го поема Дияна Алексиева. От 1993 година до днес художествен ръководител на състава е Мариана Малчева, завършила ИКПК Варна със специалност хореография. Танцьорите са разпределени в четири групи от шестгодишна до младежка възраст. Името Фолклорна формация „Полянци” се утвърждава от Мариана Малчева поради невъзможността да се поддържа оркестър и солист-изпълнители към ансамбъла. Вече 40 г. танцьорите имат своя безспорен принос по издирване, разработване и популяризиране на българския фолклор.

Театралното изкуство към читалището продължава да развива Детския театрален състав, създаден през 1985 година от ръководителя му Горица Дончева. Тази година съставът отбелязва своята 35-годишнина, за него писахме в предишния брой на вестника.

От 2008 година по инициатива на Петър Петров и под негово ръководство започна творческата си дейност Вокална група „Сияние”. В началото талантливите дами заедно с Петър Петров изпълняват само популярна музика, днес вече в репертоара им има и стари градски песни. ВГ „Сияние” участва и представя достойно града ни в редица национални и международни конкурси и фестивали, има записи и излъчвания в национални и регионални медии. Тяхната авторска песен „Роден град” тази година с решение на Общински съвет Полски Тръмбеш стана химн на града.

2020 г. е юбилейна и за Фолклорен клуб „Луди-млади”, основан през 2010 година от Мариана Малчева. Вече 10 години дамите от клуба участват активно в културните изяви на града и жънат успехи на национални и регионални фестивали за български хора и танци на любителските клубове. От м.г. в състава танцуват вече и мъже, което го прави още по-атрактивен.

Жанровото разнообразие на читалищните колективи се допълва от най-новия самодеен състав, създаден през 2013 година от Петър Петров – вокална група за стари градски песни „Вдъхновение”. За петгодишнината на състава гост-изпълнител бе популярната водеща и певица Бони Милчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!