ЕленаОбщество

Доброволци и огнеборци предотвратиха разрастването на пожар над село Раювци в Еленския Балкан

Бързите действия на службите и на десетки доброволци предотвратиха преди два дни разрастването на пожар в землището на с. Средни колиби. Огънят тръгнал близо до село Раювци в просеката, над която минава въздушен 20-киловолтов електропровод, а причината е скъсване на един от проводниците. Искри от него запалили суха растителност и храсти, прекъснало и елзахранването за три села в района.

Първи работещите в Раювски хан забелязали дима над гората и подали сигнал на 112. Организирали се бързо и с още местни хора първи пристигнали на мястото на пожара. От Районна служба „ПБЗН“ в Елена веднага изпратили два противопожарни автомобила с екипи, но просеката била непроходима за техниката. Въпрос на време било вятърът да прехвърли огъня към иглолистна гора от 380 дка.

Само гасенето на ръка можело да спре пламъците. В спасителните действия се включили още седем мъже от доброволното формирование към Община Елена и петима служители от горското стопанство в града. Всички те заедно с огнеборците и местните хора само с гръбни пръскачки и тупалки за пет часа успели да локализират пожара.

„Без помощта и съдействието на тези хора огънят можеше да стигне и до село Раювци. Почти до мръкване те бяха на терен, правиха обходи, гасиха въглени и тлеещи участъци. През цялата нощ остана екип от горското стопанство и от селото да наблюдава района. Оказа се, че на два пъти е имало възобновяване на огъня.

Благодаря на всички, които показаха хубав пример как заедно можем да се включим и да помогнем при критични ситуации“, каза главен инспектор инж. Цветан Пенчев, началник на Районната противопожарна служба в Елена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *