Домат, тежък почти 1,5 кг, отгледа еленчанин

ДОМАТ ВЕЛИКАН ПОРАСНА В СТОПАНСТВОТО НА ЕЛЕНЧАНИНА МИХАИЛ РУСЕВ. Сладкият зеленчук „закова“ кантара на килограм и 430 грама и подобри рекорда от 1200 грама, с който наскоро се похвали Кирчо Стойнов от с. Вързилковци.

Необичайно големият екземпляр е от сорта „Червен гигант“ и е отгледан оранжерийно.

Русев споделя, че усвоил тънкостите на зеленчукопроизводството от своя баща и дядо, които му предали тайните на старите градинари. Убедил се, че едновремешните сортове дават по-високи и качествени добиви, затова голяма гордост за него е фактът, че в продължение на 40 години в семейството му са успели да запазят семена и от сорта „Идеал“. От него се добиват изключително апетитни домати, които при разрязване са леко скрежасали, подобно на добре узряла диня.

По думите на производителя всеки земеделец сам избира как да се грижи за реколтата, но в последните години червените зеленчуци за шопска салата са станали доста капризни за отглеждане. Това негово мнение споделят и много други фермери в региона. Еленчанинът залага на старата градинарска практика – редовно колтучене, поливане, торене и окопаване, пръскането е един – два пъти със син камък и вар.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *