68 четения

Клуб „Традиция“ и музеят представят филм за битката при Добро поле

ФИЛМ ЗА БИТКАТА ПРИ ДОБРО ПОЛЕ ПРЕДСТАВЯТ КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ И РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Лентата е първата от поредиците документални филми, които ще представляват възстановка на значителни събития, свързани с българската история и военното дело.

Филмът е наречен „Защитниците на Добро поле“ и премиерата му е на 17 септември от 17:00 ч. в музей „Възраждане и Учредително събрание“. По време на представянето на лентата ще бъде открита и фотоизложба, която ще разкаже за снимачния процес. На място ще могат да се видят оригинални оръжия от епохата и копия на български и френски военни униформи от Първата световна война.

Във филмовата възстановка участват представители на великотърновския клон на Национално дружество „Традиция“. Кадрите са правени на Трапезица, а използваните костюми са реплики на оригинални униформи от 1918 г. В процеса на възстановката са заснети 5 часа ултра HD кадри, от които впоследствие е създаден късометражният филм „Защитниците на Добро поле“.

Пробивът при Добро поле е битка през Първата световна война, състояла се на 15 септември 1918 г. на Добро поле в Македония между български части от една страна и англо-френско-сръбски части от друга. При надмощието на противника българите са неспособни да спрат офанзивата, но и отказват да се предадат. В тези усилни часове има прояви на безпримерен героизъм, сред които е саможертвата на подпоручик Стратия Мазгалов и неговите войници – изгорени живи от огнехвъргачките на врага, докато защитават своето картечно гнездо. Битката завършва с поражение за България и пробив на фронта, в резултат на който България е принудена да иска примирие и да излезе от войната. Военният провал обаче не е провал на българския войник, а подвигът на подпоручик Стратия Мазгалов става пример за себеотрицание и жертвоготовност.

Трейлър на филма: https://www.youtube.com/watch?v=eZclbz-Hr-8.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!