Водещи новиниЗдраве

Новият корпус на областната болница е готов, дооборудват го с 2,5 млн. нисколихвен заем

Директорът на МОБАЛ планира отварянето му за идната пролет

 

ГОТОВ Е НОВИЯТ БОЛНИЧЕН КОРПУС НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, КОЙТО СТРУВА БЛИЗО 5 МЛН. ЛВ. Кокетната сграда трябва да приюти инфекциозното отделение, неврологичното отделение, ортопедията, акушеро-гинекологичното отделение и неонатологията, които в момента са базирани в Стара болница, а последният етаж е за операционни зали. Тя има впечатляващи характеристики и ще даде изключителни условия както за пациентите, така и за персонала.

„Амбициите ни са да отворим през март догодина, като ще настояваме за нисколихвен заем за оборудване и окомплектоване на новото крило. Предложение за това ще бъде внесено на следващото Общо събрание на МОБАЛ. Част от средствата могат да дойдат и от продажбата на старата гинекология в Стара болница, за която има кандидати“, коментира шефът на областната болница д-р Стефан Филев. Според него с отварянето на новия корпус ще бъде решен и един от големите местни здравни проблеми – този с инфекциозното отделение, в което ще могат да се настаняват заразените с коронавирус.

Строително-монтажните работи на 7-етажния модерен болничен корпус се извършват от търновската фирма „Билдинг комфорт“.

ОБЕДИНЕНИЕТО НА ОТДЕЛЕНИЯТА И ИЗМЕСТВАНЕТО ИМ В РАЗШИРЕНАТА НОВА БОЛНИЦА ЩЕ СПЕСТИ НА ЛЕЧЕБНИЦАТА РАЗХОДИ В РАЗМЕР НА НАД 500 000 ЛВ., които ежегодно отиват за логистика, транспорт между двете бази, отопление и други комунални услуги. С икономиите пък ще се повиши качеството на предлаганата медицинска грижа, тъй като парите ще бъдат инвестирани в нова апаратура и квалифициране на лекарите, които по-често ще бъдат изпращани на обучения и стажове в страната и чужбина.

Сливането на отделенията от двете бази е идея на повече от 30 години, която няколко предходни директори на болницата не успяха да реализират. Отстоя и я реализира единствено д-р Стефан Филев.

Средствата за първия етап от строежа на крилото бяха осигурени чрез продажбата на недовършения хирургичен корпус.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Христо ПАВЛОВ

2 thoughts on “Новият корпус на областната болница е готов, дооборудват го с 2,5 млн. нисколихвен заем

  • Даносе се сетят да оползотворят пространството на запад от новия корпус, пред Кауфланд, за един голям и приличен паркинг!!!!! Че Зад болницата е ужас при паркиране!?

    Отговор
  • Хахаххахахабахахаааааа. И с какво е “обезпечен” този нов заем? Ясно беше че Чекелчето и Експериментаторката с лекарства са опукали парите. Сега следват новите търгове и еазпродажби. На бас че е наред Стсра Болница, корпусът на частната кардиология.. Филеев колко поколения ще страдате , не е истина..

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *