Отровата на медоносните пчели убива агресивните клетки на рака на гърдата

Изследователи откриха, че отровата на медоносните пчели убива агресивните клетки на рака на гърдата, без да вреди твърде много на нормалните в ин витро модели и при мишки.

Нещо повече – комбинацията от мелитин (изолираната активна съставка на отровата) и лекарства за химиотерапия, се оказва изключително ефективна в потискането на растежа на ракови клетки при мишки. Екипът вярва, че тези техни открития ще изиграят ключова роля в битката с някои от по-агресивните и трудни за лечение видове рак на гърдата, които не откликват особено добре на сегашните форми на лечение.

Отровата е изключително успешна в селективното таргетиране на HER2-позитивните ракови клетки – това е форма на рака на гърдата, която се отличава с високи нива на човешки епидермален растеж фактор 2 (HER2) и която стимулира растежа на рака. HER2-позитивният рак на гърдата откликва на лекарствата, които таргетират HER2, но е изключително агресивен и расте особено бързо.

„Никой досега не е сравнявал ефектите, които отровата на медоносните пчели или мелитина има върху различните подвидове рак на гърдата и върху нормалните клетки – коментира д-р Киара Дъфи, водещ автор на проучването от медицинския институт „Хари Пъркинс“. – Ние открихме, че и отровата на медоносните пчели, и мелитинът значително, селективно и бързо редуцират жизнеността на тройно негативните ракови клетки и богатите на HER2 ракови клетки на гърдата“.

Приблизително 10-20 процента от всички видове рак на гърдата не откликва на която и да е хормонална терапия, която се прилага в момента. Тези случаи, наречени тройно негативен рак на гърдата, са изключително трудни за лечение и имат много по-лоша прогноза. При тях рискът ракът да се разпространи и да се появи отново е много по-висок, отколкото при която и да е друга форма на рак на гърдата. През последните години учените отчаяно се опитват да открият терапии, които да помогнат в битката с тройно негативния рак, но така и не успяваха.

За щастие обаче екипът открива, че мелитинът би могъл да бъде мощно оръжие както срещу тройно негативния, така и срещу HER2-позитивния рак на гърдата. Учените дори успяват да създадат смес, която е по-ефективна в таргетирането на ракови клетки.

Разбира се, учените предупреждават, че е необходима още работа, за да се види дали отровата действително може да действа в мащаб като лекарство за борба с рака. Други изследователи на рака са съгласни. “Много е рано да се каже”, каза доцент Алекс Суорбрик от Института за медицински изследвания Гарван в Сидни. “Много съединения могат да убият клетката на рак на гърдата в чиния или в мишка. Но има дълъг път от тези открития до нещо, което може да промени клиничната практика”, каза той пред „Би Би Си“.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *