Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

С 320 цветни хвърчила украсяват Самоводската чаршия за Фестивала на занаятите

С 320 ЦВЕТНИ ХВЪРЧИЛА ЩЕ БЪДЕ УКРАСЕНА САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ ЗА ПОРЕДНОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА ЗАНАЯТИТЕ. Есенният празник тази година ще се проведе за десети път от 18 до 23 септември и по традиция ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство.

В дните на фестивала 70 творци от цялата страна ще покажат ръчно изработена керамика, свещи, бижута, аксесоари, играчки, кожени, бутикови и интериорни изделия, плъсти и др. Както винаги, ще има продукти и храни с доказан екопроизход. В своите работилници майсторите занаятчии от Самоводската чаршия ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии.

На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри, детски забавления и представления. Прожекции на филми по произведения на Емилиян Станев ще има в къщата музей, носеща името на известния писател на площада на Самоводската чаршия.

За първи път на събитието ще гостуват талантите от Циркова академия – София, с работилници по жонглиране, пой, акробатика и пантомима за деца и възрастни и вечерни интерактивни програми и огнени шоута.

По традиция в празника ще се включи духовият оркестър на СУ „Емилиян Станев“ „Джуниър бенд“, който освен дефиле тази година ще има и самостоятелен концерт. Разнообразна музика ще звучи по време на вечерните концерти, в които ще участват Яница Русева, Лилия Ангеличева и Гергана Стоянова, Стелияна Христова и Петко Савов, Веселина Попова, Музикално студио „Елита“, ДЕС „Румина“, групите „КОВУ“, Pierratti, CoolDen, „Хаштаг“, The Drivers и др. За почитателите на народните ритми ще са изпълненията на хор „Росна китка“, Клуб за народни хора „Българка“ и Клуб за народни танци „Жива вода“. Всяка празнична вечер ще завършва с огнени представления от 22:30 ч.

Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите 2020 се организира от Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов” и Община Велико Търново с подкрепата на местни фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *