В Сухиндол търсят средства за изграждане на два центъра за преместване на дементно болни от социален дом

ДЪРЖАВНО ИЛИ ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ ЩЕ ТЪРСИ МЕСТНАТА ВЛАСТ В СУХИНДОЛ, ЗА ДА ИЗГРАДИ ДВА НОВИ ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП, в които да бъдат преместени живущите в Дома за възрастни хора с деменция в Горско Косово. Наложително е пенсионерите да се сдобият с нов подслон, тъй като санитарно-битовите условия в социалното заведение са лоши. Общо 30 души ще бъдат изведени от звеното, но за целта са нужни 2 млн. лв. за построяването на две нови структури.

„Години наред ние се опитваме да подобрим не само материалната база, а и всичко, което се случва в тези социални услуги, защото не може да се направи децентрализация на такъв тип обект. Търсим съдействието на Министерството на труда и социалната политика – дали по оперативна програма ще бъде, или целево от държавния бюджет. Трябва да се вземе кардинално решение и със съвместни усилия това да се направи“, категоричен е кметът Пламен Чернев.

Възможностите за реализиране на проекта са две – сградите да бъдат построени върху парцел от пределите на дома в Горско Косово или върху общински терен в южната част на Сухиндол.

Идеята за алтернативна социална инфраструктура за потребителите на институцията дойде, след като в началото на 2020 година омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев за лоши условия на живот в дома и починали 24 души за 12 месеца.

Заради извънредната епидемиологична обстановка в дома персоналът е разделен на два екипа, които не се срещат. Извършва се постоянна дезинфекция, осигурени са предпазни средства и облекла за сестрите и санитарите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *