9001 четения

Агенция загуби 6000 лв. комисиона при сделка за къща, струваща 195 000 лв.

Продавачка и купувач разиграват брокери, съдът попари фирмата

ИМОТНА АГЕНЦИЯ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАГУБИ СЪДЕБНО ДЕЛО ЗА ПРИСЪЖДАНЕ НА БЛИЗО 6000 ЛЕВА КОМИСИОНА ОТ СДЕЛКА ЗА ПРОДАЖБА НА КЪЩА В ДЕБЕЛЕЦ. Делото е било заведено срещу купувача, но поради липса на доказателство кой точно му е продал къщата за 195 000 лева, агенцията се проваля в спора на този етап. Според съдебното решение не може да се иска комисиона само за предварителен оглед на един имот, каквито са установените функции на агенцията. Историята е от началото на 2020 г., когато жена, която живее във Варна, искала да си продаде имота в Дебелец. Тя била потърсила въпросната агенция, но после се отказала от нейните услуги. Случайно или не пък купувачът е един и същи – този, когато й бил уреден от брокерите, и този, когото тя сама била намерила, след като си пуснала обяви за продажбата. Първоначалната цена на къщата била 110 000 евро, но в крайна сметка е продадена за 195 000 лева.

По делото във Великотърновския районен съд са разпитвани бивши брокери от фирмата за недвижими имоти, които са показали направени множество снимки от тях на имота. Всъщност продавачката е потърсила същата тази фирма още миналата година. После сключили договор за посредничество, от който тя междувременно се отказала, защото нейни познати й пуснали обява в ОЛХ. Появили се много кандидат-купувачи, сред които и мъжът, на когото тя продала имота. Същият обаче вече бил ходил в имотната агенция да му търсят къща в Търновско с определени параметри. Мъжът сключил договор, че при уреждане на сделка и финализирането й ще плати 3% комисиона. Междувременно обаче си купил въпросната къща без реалното посредничество на фирмата. Решението може да се обжалва пред Окръжния съд, но на този етап агенцията ще трябва да плати на купувача и 600 лв. адвокатски хонорар.

Според брокери на недвижими имоти много често се попада в подобни капани от продавачи и потенциални купувачи, за да не се плати накрая комисионата на съответната агенция. Реално фирмите за продажба на имоти съществуват именно благодарение на получената комисиона след уреждане на сделката по сключен договор.

Нели СУКОВА

4 коментара за “Агенция загуби 6000 лв. комисиона при сделка за къща, струваща 195 000 лв.

 • 10.09.2020 в 13:55
  Permalink

  Комисиона от 3%. Браво. Никой съдия да не им дава право на тези мошеници, щото и самите юристи не могат да ги догонят в алчността им.

  Отговор
 • 10.09.2020 в 16:04
  Permalink

  И не само, че вземат 3% без да имат никаква компетентност и образование в областта на недвижимите имоти и покупко-продажбата им, а и начисляват ДДС върху комисионата която съобщават при плащането!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!