396 четения

Кметове и председатели на общински съвети от пет области събра зам.-министър Деница Николова във Велико Търново

Северен Централен район ще е приоритетен за инфраструктурно и икономическо развитие

КМЕТОВЕ И ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТИ ОТ ОБЩИНИТЕ В ПЕТТЕ ОБЛАСТИ НА СЕВЕРЕН ЦЕНТРАЛЕН РАЙОН, който включва областите – Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, избраха своите 12 представители в Регионалния съвет за развитие и техните легитимни заместници на специално заседание, което се проведе в четвъртък във Велико Търново. За него дойде и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Северозападният и Северният Централен район ще бъдат приоритетни за икономическо и инфраструктурно развитие при новата програма „Регионално развитие“. Това заяви в старата столица Николова.

93% е договореният ресурс от бюджета по сега действащата програма „Региони в растеж“, разплатени са 57% от проектите, а от ЕК са възстановени 38 на сто от сумите. Има недостиг на средства и няма да се стигне до връщане на пари в ЕС, увери заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова:

„До края на периода имаме недостиг от около 60 милиона лева, който в момента се опитваме да компенсираме с приключващите договори на по-ниски стойности спрямо тези, на които са договорени“.

В новия програмен период малките и големите общини ще могат да се обединяват помежду си и с бизнеса и неправителствените организации в общи проекти, включително и за индустриални зони, поясни Деница Николова

ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО В РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ БЯХА ИЗБРАНИ КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов, кметът на Елена Дилян Млъзев и кметът на община Павликени Емануил Манолов, който през тази година председателства Асоциацията на местните власти от Югоизточна Европа. Техни заместници ще бъдат Венцислав Спирдонов – председател на Общински съвет – В. Търново, Ивелина Гецова – кмет на община Лясковец, и кметът на община Горна Оряховица Добромир Добрев.

Двамата представители на област Габрово в съвета ще бъдат Таня Христова – кмет на община Габрово, и кметът на община Севлиево Иван Иванов. За заместник-представители бяха избрани Силвия Кръстева – кмет на Трявна, и най-младият кмет в мандат 2019 – 2023 г. Трифон Панчев – кмет на община Дряново.

Представители на област Разград са Денчо Бояджиев – кмет на община Разград, Дауд Алияоглу – кмет на община Цар Калоян. За техни заместници бяха избрани кметовете на общините Завет – Ахтер Велиев, и на община Кубрат – Алкин Неби.

Русенска област ще бъде представлявана в състава на съвета от кмета на областния град Пенчо Милков, Димитър Славов – кмет на община Бяла, кмета на община Сливо поле Валентин Атанасов. Те ще могат да бъдат замествани в заседанията на РСР от кмета на Две могили – Божидар Борисов, кмета на община Ценово Петър Петров и кмета на община Борово Валентин Панайотов.

Поименният състав на представителите на общините в Регионалния съвет за развитие за Северен Централен район за планиране ще бъде утвърден със заповед на министъра на регионалното развитие.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *