133 четения

Проучват разпространението на ку-треска сред рисковите групи в региона

СТАРТИРА ПРОУЧВАНЕ ОТНОСНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КУ-ТРЕСКА СРЕД ВЕТЕРИНАРИТЕ. За целта усилия ще обединят служители от Агенцията по безопасност на храните и експерти от Националния център по заразни и паразитни болести. Целта е да се установят както случаите с остра фаза на инфекция чрез PCR метод за доказване, така и наличието на антитела при прекаралите заболяването.

Резултатите от това изследване ще послужат за навременно диагностициране и адекватно антибиотично лечение на случаите на болестта при ветеринарните лекари, както и за установяване на разпространението на инфекцията при тази потенциално рискова група.

Ку-треската е известна още като кланична треска, куинсландска треска и балкански грип. Характерното за нея е, че засяга животни и хора, а заразяване може да настъпи чрез консумиране на недобре термично обработено месо или мляко от заразен добитък. Инфектиране става и при оказване на помощ при животни, при раждане и абортиране.

Обикновено заболелите хора имат клинични прояви – треска, продължаваща една – две седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане и диария. Смъртните случаи са под 2%. След преболедуване организмът изгражда продължителен имунитет.

От 2017 г. насам в България се наблюдават множество и различни по големина спорадични епидемични взривове с локален характер в различни части на страната. Преди три месеца беше установено огнище на ку-треска в съседната област Габрово. Инфекцията тогава обхвана 14 души и доведе до сериозна тревожност сред ветеринарите във Великотърновско, които обслужват и стопанстват засегнатия район. Според данните на РЗИ в старата столица последните случаи на болестта в областта са били през 2011 година. Възможно е обаче да е имало инфектирани и след това поради факта, че някои болни остават безсимптомни.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *