49 четения

Сканиране на 10,3 милиона звезди не откри признаци за извънземни

Астрономи завършиха най-мащабното търсене на извънземни цивилизации, като сканираха 10,3 милиона звезди с радиотелескоп в Австралия, но не откриха нищо, поне засега, предаде Ройтерс.
Като доказателства за възможен живот извън Слънчевата система специалистите търсят „техноподписи“, например комуникационни сигнали, които може да са от интелигентни извънземни същества.
С мрежата „Мърчисън“ в Западна Австралия те се опитаха да открият нискочестотни радиосигнали от звезди в съзвездието Корабни платна (с латинско име Vela). Резултатите са изложени в сп. „Публикации на Австралийското астрономическо дружество“.
„Не е изненадващо, че не открихме нищо – каза астрофизикът Чиноа Трембли. – Търсенето на живот извън Слънчевата система е голямо предизвикателство. Не знаем кога, как, къде или какъв сигнал можем да получим , който да насочва, че не сме сами в галактиката“.
Макар и изследването да достигна 100 пъти по-надълбоко и нашироко от досегашните, то обхвана сравнително малко звезди, обясни астрофизикът Стивън Тингей от университета „Къртин“.
„Десет милиона звезди изглеждат много, но по изчисленията ни в Млечния път има около 100 милиарда звезди. Така че сме изследвали само около 0,001% от галактиката ни“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *