7199 четения

Тийнейджър от Горна Оряховица измисли приложение, което решава задачи

ПРИЛОЖЕНИЕ, КОЕТО РЕШАВА ЗАДАЧИ, ИЗМИСЛИ ТИЙНЕЙДЖЪРЪТ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ХРИСТО ИВАНОВ. Тази година той ще бъде в 12 клас в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. Ломоносов“, където учи в паралелката по системно програмиране.
Христо бил едва в 10 клас, когато започнал да пише програмата си с идеята да надгради съществуващо вече приложение, което обаче решавало задачи само по алгебра. „В началото бяхме няколко момчета, но те в последствие се отказаха. С нас започна да работи учителят ни по програмиране инж. Даниел Денев, който и до днес е мой ментор“, разказва Христо, който успял да напише софтуера само за шест месеца. Нарекъл го е GuguMath.
„Какво прави софтуерът ли? Решава ти задачата. Сканираш условието и веднага получаваш отговора. Има опция за въвеждане и на геометрични фигури, така че и тези задачи вече стават лесни. Ако задачата е текстова, трябва да въведеш зададените елементи и известни и, ако всичко е посочено правилно, софтуерът откликва веднага“, обяснява Христо. И уточнява, че, освен да улеснява живота на учениците, неговото приложение е направено така, че да обяснява всяка стъпка от решението на задачата. А задачите, с които софтуерът се справя, са от учебниците по математика от 1 до 12 клас.
В началото програмата била приложима само за компютър. На този първи етап Христо и неговият преподавател по програмиране инж. Денев решили да проверят дали са на прав път и пуснали приложението си в конкурс по програмиране. Работата на тийнейджъра била класирана на второ място, журито обявило, че приложението е уникално и момчето трябва да продължи да го усъвършенства и развива.
НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПО-КЪСНО, ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ХРИСТО ВЕЧЕ РЕШАВА ЗАДАЧИ ПО АЛГЕБРА, ГЕОМЕТРИЯ И СТАТИСТИКА И МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА И ПРЕЗ АНДРОИД. „От тук нататък мога да разширявам приложението и със задачи с геометрична прогресия, мога да вкарам и химически уравнения, но всичко с времето си“, казва дванадесетокласникът, който се подготвя за участие в следващото си състезание – Софтуниада-та, която организира и провежда университетът по програмиране на търновеца д-р Светлин Наков СофтУни. Засега софтуерът му е безплатен, но някой ден той е убеден, че ще започне да го продава.
Междувременно Христо е успял да стане част от екипа на Загребска компютърна фирма, която също прави подобно на неговото приложение. Те му дават задачи, които той решава. Готовите решения след това програмистите обработват и вкарват в програмата си. Христо сам намерил фирмата и писал на екипа, че иска да работи с тях. Те му пратили четири различни по трудности теста, с които възпитаникът на гимназията по електротехника и електроника се справил без проблем и така вратите на фирмата били отворени за него.
ОСВЕН ТОВА ПРИЛОЖЕНИЕ, ХРИСТО Е ЗАПОЧНАЛ ДА ПИШЕ И СОФТУЕР ЗА ТЪРСЕНЕ НА КОЛИ. Идеята на тийнейджъра е да направи приложение, което ще обединява информацията от няколко различни сайта за продажба на автомобили. „Решаваш каква кола искаш да си купиш и задаваш параметрите й. Колкото повече, толкова по-добре. Софтуерът започва да търси твоята кола и ти показва всички възможности, които ти предлагат сайтовете, които той обикаля. Така си спестяваш време да ровиш из сайтовете, а и е почти гарантирано, че няма да пропуснеш автомобилът, който отговаря на всичките ти изисквания“, обяснява Христо, който е решил след 12 клас да кандидатства във Варненския технически университет, където също иска да продължи да учи програмиране.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *