Забава и знание

10 спортни дисциплини за 10 психологически проблема

Спортът и психичното здраве вървят ръка за ръка и последствията от физическото благосъстояние са от съществено значение за поддържането на добро емоционално развитие на личността. Въпреки че всяка физическа активност има ползи, независимо дали е бягане, отборен спорт или йога и пилатес, всяка една от дейностите може да помогне на конкретен тип психологически проблем. Платформата на онлайн психолозите ifeel, заедно с Gympass, корпоративната уелнес платформа, разработиха проучване „Спорт и психично здраве“, в което анализират спортните дисциплини, за да видят коя е най-подходящата за подпомагане на лечението и облекчаването на метално разстройство. На първо място, проучването препоръчва практикуването на йога, ако страдате от тревожност. Това е препоръчителна дисциплина, тъй като на умствено и физическо ниво помага да се контролира дишането, да се постигне осъзнатост на тялото и да се управляват емоциите по положителен начин, пише abc.es.

Бокс и пилатес

Изследването препоръчва боксът като помощно средство при лечение на депресия. Тази практика, независимо дали е на пръстен или чувал, облекчава симптомите на депресия, тъй като осигурява голямо количество ендорфини, естествен ускорител на настроението. Освен това насърчава увереността и самочувствието.

За да се намалят паническите атаки при предразположени пациенти, според проучването, се препоръчва да се практикува Пилатес. Той помага да се контролират импулсите в допълнение към осигуряването на способност за концентрация.

Ако не искате да страдате от безсъние, бягането също може да бъде от полза, тъй като аеробните дейности подобряват кръвообращението и сърдечната честота, отпускат тялото и улесняват по-добрата почивка.

Плуване срещу страх

Проблемите във взаимодействие с други хора са свързани с липса на комуникационни умения и проблеми със самочувствието. Поради тази причина проучването потвърждава, че в тези случаи се предписват групови спортни практики, тъй като допринасят за подобряване на социалните взаимоотношения като футбол, баскетбол или волейбол. „В тези спортове е важно да имаш другия и да общуваш с него чрез прости и ясни послания, които благоприятстват спечелването заедно“, изтъкват авторите на изследването.

Ако се страхувате от самотата, можете да намерите полза в плуването, тъй като това е спорт, който обикновено се практикува индивидуално. Може да бъде полезно за хора, които не искат да бъдат сами. „Тъй като е невъзможно да практикуваш да слушаш музика или да гледаш нещо различно от лентата, в която плуваш, това те изолира отвън, помагайки ти да съсредоточиш вниманието си в пространство, където присъстваш само ти“, обясняват експертите, провели изследването.

Бални танци за двойки

Въпреки че практикуването на всеки спорт като двойка може да бъде от полза за добрия напредък на отношенията, резултатите от изследването показват, че всяка форма на бални танци може да бъде наш добър съюзник. „Те насърчават физическия контакт, координацията помежду ни, могат да бъдат забавни и насърчават участниците да се съсредоточат върху споделено действие, а не да спорят“, аргументират се те.

Спортът като цяло спомага за облекчаване на проблемите със самочувствието, тъй като благоприятства производството на невротрансмитери, свързани с удоволствието, релаксира, помага за почивка и за по-здравословно и по-тонизирано тяло, което допринася за подобряване на самочувствието. Поради тази причина, за хората, които трябва да работят върху самостоятелната концепция, експертите от изследването препоръчват колоездене – много завършен спорт, който помага за изгарянето на мазнините и тонуса, като същевременно може да се практикува в компания и с добра музика.

Карате и Тай-чи

За тези, които са загубили любим човек и скърбят, може да бъде полезно да практикуват спорт, който им помага да се освободят от емоциите си. „Спортовете, които изискват контакт, информираност за тялото и контролиран израз на енергия като каратето, могат да бъдат полезни в някои трудни ситуации“, се казва в проучването.

И накрая, експертите препоръчват Тай-чи, за да помогнат на хората с хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD). Този спорт е дисциплина, която изисква строги тренировки, голям капацитет за концентрация и координация и контрол върху тялото. Развитието на тези способности може да бъде много полезно при разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD).

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *