1199 четения

Бижута от естествени цветя създава търновецът Цветомир Кирилов

БИЖУТА ОТ ЕСТЕСТВЕНИ ЦВЕТЯ МАЙСТОРИ ТЪРНОВЕЦЪТ ЦВЕТОМИР КИРИЛОВ, КОЙТО САМ ИЗМИСЛЯ МОДЕЛИТЕ И ТЪРПЕЛИВО МИНАВА ПРЕЗ ВСИЧКИ ЕТАПИ НА ТЯХНОТО СЪЗДАВАНЕ. „Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще се занимавам с изработване на дамски колиета, обеци, брошки, гривни, пръстени…, щях да му се изсмея в лицето. Не защото работата не си заслужава, просто целият процес ми се струваше твърде бавен и трудоемък и поради тази причина – загуба на време“, признава Цветомир. И допълва, че с всяка следваща година бизнесът става все по-интересен за него, а и пазарите се разширяват и все по-често бижутата от естествени цветя започват да напускат пределите на България.

Всъщност в началото на творчеството е креативната му съпруга Миглена Петрова. Тя започнала преди няколко години да съчетава хербаризирана природа и синтетични материали. Идеята да превърне естествените цветя в уникални бижута я пленила на мига, в който зърнала едно такова колие. И понеже никой не пожелал да сподели с нея тънкостите на технологията, Миглена започнала сама да търси информация. Но най-вече експериментирала и се учила на принципа проба-грешка, защото така и не успяла да попадне на сайт, който да й каже как точно да превърне живото цвете в красиво бижу. „Спомням си, че единствената информация, на която попаднах, беше за епоксидната смола, с която цветето се превръща в бижу. После обаче трябваше все пак да се науча да работя с тази смола, да разбера, че е отровна и че трябва да бъда внимателна. Междувременно късах цветя, слагах ги между страниците на разни книги. Библиотеката вкъщи миришеше на рози и сено едновременно, докато разбера как се прави добър хербарий“, усмихва се Миглена.

МНОГО СКЕПТИЧЕН И ЛЕКО ЯДОСАН БИЛ В НАЧАЛОТО ЦЕЦО, КОЙТО ТОГАВА ИМАЛ МАГАЗИН ЗА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ. Днес той признава, че често спорил с Меги за заниманията й. „Направо й се карах, ако трябва да съм напълно откровен. Заяждах се с нея, че си губи времето за нещо, което никой никога няма да хареса. Но както обикновено се случва, когато казваш думи като „никой“ и „никога“, съдбата решава да се пошегува с теб. И аз захапах въдицата“, казва Цецо. Упоритата му половинка не се отказала, даже напротив – тръгнала с готовите си бижута по изложения. И веднъж успяла да го примами да я придружи. Не за друго, просто да й прави компания и да прекарат няколко дни заедно. Това бил повратният момент.

„Запалих се и започнах да се навъртам покрай нея. После започнах сам да правя бижута. Подреждах листенцата на миниатюрните цветя, ядосвах се, когато скъсам някое листенце. А в началото загубихме доста цветя. Или не успявахме да ги изсушим правилно, или после нещо ги прецаквахме със смолата. А истината е, че сушенето на цветята е един от ключовите моменти, да не кажа най-важният. Защото трябва навреме да откъснеш цвета, нито по-рано, нито по-късно. После да го следиш как съхне и навреме да го обработиш, когато е готово“, казва Цецо, а Миглена допълва, че цветята се късат, когато са най-красиви. Това не важи единствено за орхидеите – те са твърде месести и твърде воднисти и ако обереш цветовете, когато са на върха на цъфтежа си, сушенето не се получава. Затова орхидеите се поставят между страниците на книгите, когато са започнали да повяхват. Всичко това Меги и Цецо открили сами с времето и след като изхвърлили килограми откъснати цветове.

12 ГОДИНИ ЦВЕТЯТА СА НАШИЯТ ЖИВОТ И БИЗНЕС И ЕДВА СЕГА МОГА ДА КАЖА, ЧЕ СЪМ ДОВОЛЕН ОТ РЕЗУЛТАТА. Вече знаем как цветята да си запазят естествения цвят, да не избледнеят или да не станат от червени кафяви. Знаем как да ги обработваме с епоксидна смола, започнахме да прибавяме златни прашинки, да разнообразяваме със сребро. Наистина е забавно и много приятно. Да не говорим, че е уникално преживяването да виждаш как ръцете ти създават толкова красиви бижута, признава Цецо. Точно той преди пет години решил да направи поредната стъпка нагоре и да експериментира смело. Тогава започнал да прави релефни бижута.

За целта трябвало да се научи да суши цветята, без да нарушава естествената им форма, нещо като да прави 3D формат. Розите се оказали особено атрактивни, защото, съхранен, релефът им позволява между листенцата им да бъдат пръснати златни прашинки например. И пак започнали дни на опити, много изхвърлени цветя, но в крайна сметка Цецо успял да схване как да изсуши розата така, че и формата й да запази, и цветът й да остане непроменен. Защото хербаризирането на живото цвете е най-продължителният и сложен процес в изработването на бижуто. Някои от цветята изискват две седмици престой между страниците на книги и вестници, за други тези 14 дни са опасно много. Затова и изработването на всяко бижу изисква различно време. За да се превърнат в бижу релефните цветя например, трябват около 40 дни.

„Знаеш ли, то е, като да изучаваш жена. Хем е интересно, хем е предизвикателно, обаче на моменти е… и дразнещо, защото, ако решите, вие можете да бъдете толкова неподатливи“, казва Цецо, докато Миглена подрежда на масата пред него последните му произведения.

СЕГА МИГЛЕНА И ЦЕЦО ЗАЕДНО ХОДЯТ НА ИЗЛОЖЕНИЯ, НО ЗАД ЩАНДА НАЙ-ЧЕСТО ЗАСТАВА ТОЙ. „Научил се е да разгадава жените. Почти на 100% знае коя жена какво бижу ще си избере и дали въобще ще си купи нещо. Не знам как вижда това, обаче е безпогрешен. И така ги омагьосва, че много често дамите си тръгват не с едно, а с три различни бижута“, признава Меги. А Цецо споделя, че стойката, жестовете, очите на жената, дрехите, с които е, усмивката й – всичко това са знаци за него. „Когато една жена се спре и започне да разглежда плоските ни бижута, традиционните, знам, че тя обича да се облича спортно, защото те са подходящи и за къси пантолонки, и за къса черна рокля. Темпераментните и екстравагантните дами избират релефните и по-големите бижута. Те са по-подходящи за официални случаи. Затова, когато започна да правя бижуто, аз си представям конкретния тип жена и създавам колието или обеците специално за тази жена“, обяснява Цецо.

Освен че са разгадали тайната, с която да превърнат живо цвете в прекрасно бижу, двамата вече знаят и символиката на всички цветя. Пак Миглена била водачът в това изследване, тя започнала да чете и да опознава историята на цветята. Сега обаче, когато стане дума за посланията на цветята, Цецо изпъчва гордо гърди и е способен с часове да говори за розата и любовта, която това цвете разпръсква, или пък за върбинката, която се носи против уроки. „Нали си гледала филми за вампири. Всички не-вампири там носят на врата си върбинка, за да се пазят от ухапване. Освен това върбинката има и лечебна сила и някога с нея са лекували раните си. Орхидеята е разказ за романтиката и за любовта. Е, не е като царица Роза, но… Налбата, позната ни и като кралско мушкато, естествено, е символ на благородство и аристократизъм, глухарчето е свобода и сбъдване на желания“, обяснява Цецо и когато споменава глухарчето, рязко сменя темата, за да обясни, че за да превърнеш това изумително цветенце в бижу, трябва да му пипаш перушинките с пинсета.

ЦЕЦО И МИГЛЕНА ПРОДАВАТ СВОИТЕ УНИКАЛНИ БИЖУТА И ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. А в страната вече дори нямат нужда от представяне. Имат си почитатели и постоянни клиенти, сред които все по-често има мъже. „О, това е трогателна гледка – да наблюдаваш как двама мъже говорят за бижута, за жените си, за техните предпочитания и за чувства. С удоволствие стоя отстрани и гледам, когато Цецо се опитва да продаде бижу на мъж. Даже не ми е нужно да ги чувам, само жестовете и очите им са цяла приказка“, усмихва се Миглена. И допълва, че с годините Цецо е успял да си намери една много вярна почитателка, която има вече около 30 различни бижута, сътворени от него.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!