176 четения

С огнен танц почетоха Девети септември в сухиндолското село Коевци

С „ОГНЕН ТАНЦ НА БЕЗСМЪРТИЕТО“ В СУХИНДОЛСКОТО СЕЛО КОЕВЦИ ПОЧЕТОХА ЗАГИНАЛИТЕ В БИТКАТА СРЕЩУ ФАШИЗМА. По традиция в малкото село всяка година се чества Девети септември. Населеното място е знаково за антифашистката борба и е прочуто с майката героиня баба Съба Енева, която губи и четирите си деца в битката срещу кафявата чума.

На реновирания преди няколко години площад в Коевци пристигнаха социалисти от цялата област. Сред гостите бяха областният председател на БСП Петко Тюфекчиев, общинският председател във Велико Търново Михаил Михалев и членът на Националния съвет на БСП Мариана Бояджиева. Пред паметника се качиха и домакините от местното ръководство на левицата в лицето на председателя Борислав Вълев и младежкия лидер Мариян Григоров. До него застана и колежката му от Велико Търново Паулина Петрова. Всички те наблюдаваха огнения танц, изпълнен от 18-годишната Иванина Илиева, която беше облечена със специален костюм с мотиви от народна носия.

Слово по случай празника произнесе кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев, който преди години направи възможно възстановяването на къщата музей на баба Съба Енева и обновяването на площада със соларно осветление и нови плочки.

„Кафявата чума беше готова да завладее не само Европа, а и целия свят. Тогава всички страни се обединиха и показаха, че могат заедно да спечелят и да живеят по-добре. А героите трябва да се помнят, да се помни техният подвиг. Защото те бяха деца, увлечени от идеята за по-добър живот и по-добър свят“, каза в словото си кметът инж. Пламен Чернев.

„Този паметник е символ на саможертвата на всички хора от Коевци, които вярваха, че дават живота си за един по-справедлив свят. Днес много често ставаме свидетели на постоянна подмяна на историята. Историята обаче няма как да бъде подменена, защото тук, в Коевци, помним“, каза и Тоня Петкова, кметски наместник на Коевци.

Като домакин на събитието слово произнесе и председателят на БСП в Сухиндол Борислав Вълев, който каза, че Девети септември е началото на социална, културна и икономическа революция в България. Благодарение на участието на България в антифашистката съпротива с 40 000 убити, ранени и безследно изчезнали териториалните претенции към страната ни са отхвърлени, а репарациите намалени.

„За 45 г. – от Девети септември до началото на прехода, икономическият и социалният подем направиха така, че да се построят две Българии. А какво се случи в този престъпен преход за тези 30 г. Разграбване и унищожаване на това, което съградиха нашите бащи и деди“, каза Петко Тюфекчиев, областният председател на социалистите.

За поредна година с поздрав към всички присъстващи се обърна и Мариана Бояджиева. „За мен е чест отново заедно да празнуваме Деня на народната победа. Искам като социалист да благодаря на всички вас, че не допуснахте през тези години забрава на героите, които прославиха Коевци. И днес отново сме срещу къщата на майката героиня баба Съба Енева и пред този величествен паметник. В нашата област има няколко паметни битки, но Коевци се извисява над тези паметни места с огромната саможертва на една майка, която е дала четири млади живота за свободата на България. В България започна изграждането на една модерна икономика. Създадоха се условия за безплатно образование, безплатно здравеопазване и развитие на социална система. И днес хората са по площадите, виждаме, че има сериозна битка за по-добър живот. Виждате, че животът е един кръговрат и винаги нашата чувствителност и желание да бъдем носители на новото ще бъдат водещи“, каза в словото си Мариана Бояджиева.

Честването завърши с едноминутно мълчание в памет на загиналите и поднасяне на цветя пред паметника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!