978 четения

20 335 ученици влизат в класните стаи на 15 септември

Директорите от областта заседаваха онлайн за началото на учебната година

 

20 335 УЧЕНИЦИ ЩЕ ВЛЯЗАТ В КЛАСНИТЕ СТАИ В УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НА 15 СЕПТЕМВРИ. Децата са със 170 повече от миналата година, показва статистиката на Регионалното управление на образованието. Малчуганите, които за първи път ще прекрачат прага на класната стая, са около 1650. От завършилите 1790 седмокласници след направените три класирания в осми клас са записани 1680 ученици. Още 75 са станали ученици в Спортното училище и частната гимназия „Аркус“, 50 ще трябва да повторят класа, стана ясно по време на традиционното директорско съвещание, което предшества началото на всяка учебна година. За първи път обаче началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева събра колегите си от цялата Великотърновска област онлайн в платформата на „Майкрософт Тиймс”, за да им представи анализ за отминалата учебна година и приоритетите и предизвикателствата, които очакват цялата образователна система през следващата. В срещата участваха главен инспектор Николай Александров от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, старши инспектор Пенчо Христов от Пътна полиция, главен инспектор Йосиф Павлов от сектор „Охрана на обществения ред и Териториална полиция“ и директорът на РЗИ д-р Евгения Недева, които предоставиха информация за готовността на училищата и малко статистика за пострадалите деца на пътя. Гост на онлайн заседанието беше и областният управител проф. Любомира Попова.

„Намаляването на ранното отпадане на ученици във възрастта за задължително обучение, повишаване на качеството на предучилищното и училищното образование, усъвършенстване на системата за професионално образование спрямо изискванията на пазара на труда и развитието на устойчиви публично-частни партньорства са приоритетите, по които работим вече от няколко години. Те ще бъдат и отправните ни точки за започващата учебна година, която ще бъде особена и различна“, коментира началникът на Регионалното управление инж. Розалия Личева.

За да бъде сведена до минимум цифрата на децата, които напускат училище преждевременно, в областта ни работят 56 екипа, създадени по Механизма за обхващане и задържане на учениците в училище. Екипите са обходили 4886 адреса и не са успели да открият 1200 деца. Впоследствие е станало ясно, че 1133 от учениците са заминали с родителите си в чужбина, 20 са отпаднали от училище, 15 момичета и момчета са се оказали незаписани в нито едно учебно заведение.

НЕ ОСОБЕНО ЗАДОВОЛИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО МАТЕМАТИКА И БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОТЧЕТОХА ЕКСПЕРТИТЕ ПО ТЕЗИ ПРЕДМЕТИ ЗДРАВКА МИНЧЕВА И АДЕЛИНА НИКОЛОВА. И по двата предмета областта ни е на десето място в страната, но резултатите на учениците са под средните за България.

Само две деца в цялата област са постигнали максималните 100 точки по математика. Най-много са тези, които са успели да се вместят в границата от 0 до 30 точки. 24 училища, с едно по-малко в сравнение с м.г., са в групата на учебните заведения със слаби резултати. 30 са по средата и само четири училища оформят третата група – с най-високи резултати. Миналата година в тази група са се вместили едва две училища, тази година там са и децата на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново и СУ „Николай Катранов“ в Свищов.

СУ „Емилиян Станев“ бележи скок и в националното външно оценяване по български език и литература. По този предмет възпитаниците на най-голямата гимназия в областта тази година са на първо място. Следват ги седмокласниците на ОУ „Бачо Киро“ в старата столица и свищовското СУ „Н. Катранов“. 13 училища в областта са постигнали резултати, които са по-добри от средните за страната, 10 обаче са в дъното и с най-лоши резултати се оказват децата на школото в Батак. Възпитаниците на училищата в Поликраище и Върбовка са регистрирали най-голям скок надолу в резултатите си.

По предмета български език и литература в областта няма нито един ученик, постигнал максималните 100 точки, шест деца имат на тестовете си 0 точки. 210 седмокласници имат под 16 точки, който резултат се равнява на оценка „слаб” 2.

КАК ЩЕ ПРЕМИНЕ СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА ЗА ДЕЦАТА, ЧИИТО РОДИТЕЛИ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ОТ ЗАРАЗАТА С КОВИД-19, беше един от основните въпроси по време на директорското съвещание. Министерството на образованието и науката разреши на тези семейства, които се страхуват да пуснат децата си в училище, да ги оставят вкъщи и те да учат онлайн. „Само за един ден в Регионалното управление на образованието дойдоха трима родители, които пожелаха децата им да учат онлайн. Всички тези деца обаче са все още твърде малки – между 1 и 4 клас. Дистанционното обучение не е препоръчително за толкова малки ученици, затова ние проучваме всеки случай поотделно. Питаме за причините, поради които родителите не искат да пуснат децата си в класната стая, за очакванията им от онлайн обучението и за възрастта на детето. Преценяваме, насочваме и съветваме родителите“, коментира инж. Личева и уточнява, че е важно и времето, в което децата ще учат онлайн.

Ако обаче детето ще учи дистанционно повече от 30 дни, експертите съветват родителите да изберат то да премине в самостоятелна форма на обучение, в дистанционна форма или обучение в електронна среда. При всички случаи се изисква в края на годината ученикът да се яви на изпити. „Има правила, които уреждат и двата варианта, и тези правила касаят и самостоятелната подготовка на децата, и задължителните консултации с учителите. Освен това на контролни, класни работи и на изпити децата трябва да се явят в училище. Запишем ли между 10 и 30 деца за дистанционно обучение, трябва да ги пренасочим към образователен център“, коментира инж. Личева. Тези центрове са нови образователни институции, които ще бъдат създадени така, че да обхващат територията на няколко области. На този етап в област Велико Търново е заявен един такъв център, чието седалище ще бъде в ОУ „Бачо Киро“. Училището ще е център за Северен централен район и ще работи с децата от 5 до 7 клас.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *