80 четения

23 деца са пострадали в пътни инциденти от началото на годината

135 ТЕЖКИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ СЪС СЕДЕМ УБИТИ И 174 РАНЕНИ ГРАЖДАНИ СА РЕГИСТРИРАНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА ДО 31 АВГУСТ. За същия период на миналата година произшествията са били 138, загиналите – 13, а ранените – 208. В пътните инциденти за изминалите осем месеца на тази година са пострадали 23 деца на различна възраст. Като пешеходци ранени са били пет деца, като пътници – 14, като водачи – четири. Най-висок е пътният травматизъм във възрастовата група от 15 до 18 години, показва статистиката на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, която беше изнесена и на традиционната работна среща с началника на Регионалното управление на образованието и директорите на училища.

Преди началото на учебната година са извършени и проверки на сградите на училищата и детските градини, проведени са работни срещи с представители на частните фирми, които извършват охрана и пропускателен режим в детските градини и учебните заведения. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения с цел недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Контрол ще бъде извършван и на търговските обекти в близост до училищата, за да няма продажба на забранени изделия. Полицейски наряди ще следят за продажбата на наркотични вещества в районите на всички учебни заведения. Готови са вече и съвместните графици за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“.

На първи септември стартира и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. По повод тази кампания седмицата 16 – 22 септември е определена за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, като 16 септември е обявен за Ден на превенцията и ще се проведе под надслов „Остани жив! Пази живота!“ в контекста на Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. В тази връзка служители на сектор „Пътна полиция“, съвместно с представители на общините и кметствата, ще проверят сигнализацията с пътни знаци и маркировката, уличното осветление, предпазните огради и обезопасеността на входовете на всички учебни заведения.

Както всяка година, полицейските служители, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, за да осигурят безопасното пресичане на децата и техните придружители. Ще има полицейско присъствие с превантивен ефект и в края на учебните часове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *