Горещи новиниОбщество

До 5 хил. лв. глоба, ако късаме дървета и храсти във В. Търново

Край на междублоковото земеделие и складирането на дърва

СОЛЕНИ ГЛОБИ ЗА КЪСАНЕ НА ЦВЕТЯ И ХРАСТИ И УНИЩОЖАВАНЕ НА ДЪРВЕТА, ПАРКИРАНЕ В ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ И ПРЕМИНАВАНЕ С МПС-ТА В ПАРКОВЕ въвеждат в община Велико Търново. По предложение на кмета Даниел Панов в Общинския съвет е внесена за разглеждане специална Наредба за изграждане, поддържане и опазване на зелената система. Местният нормативен акт предвижда глоби от 1000 до 5000 лв. за нарушителите, без значение дали са физически, или юридически лица. За незначителни прегрешения пък са предвидени санкции между 100 и 1000 лв.

Всяка сграда, която ще се прави в общината, трябва да има и план за озеленяване на околното пространство, в който даже да се посочват конкретни растителни видове. Накрая пък комисия ще преценява дали са подходящи, или не и дали са засадени.

Категорично се забранява самоволното ограждане на общински или държавни зелени площи и междублоковото земеделие, което се практикува върху тях в община В. Търново. Вече няма да могат да се складират и дърва край жилищните сгради.

ГЛОБИ РИСКУВАТ ОНЕЗИ, КОИТО СТЪПВАТ В ЦВЕТНИТЕ ЛЕХИ, КЪСАТ РАСТИТЕЛНОСТТА И ДАЖЕ БЕРАТ ПЛОДОВЕ ИЛИ БИЛКИ В ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ. Категорично е забранено и паркирането на коли и навлизането с ролери и скейтбордове в парковете. В джоба си ще бъркат и онези, които слагат третирания с химия и сол сняг в парковете и зелените площи.

С новата наредба кметовете на малки населени места ще могат да позволяват почистването на дворни места и унищожаването на до пет дървета. Растенията пък трябва да са саморасли, издънкови или да застрашават сгради и хора. От Общината определят и няколко режима на поддържане на зелената система в района. Ежедневно ще се третират всички основни паркове и площи около главните улици. За останалите поддържането ще е седмично или при необходимост. Наредбата ще се утвърждава на предстоящата сесия на местния парламент в края на този месец.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 thoughts on “До 5 хил. лв. глоба, ако късаме дървета и храсти във В. Търново

  • Скоро не бях чел подобни глупости…а за „навлизането с ролери и скейтбордове в парковете“ направо паднах от смях:)) Никой ли не чете какви глупости се предлагат, никой ли не се замисля върху съдържанието на текста?! Явно пак се е гласувало по подразбиране…

    Отговор
  • Уф, значи. И от зелено не разбираме достатъчно. Защо да няма градинки, в Англия им дават да обработват, от тях има какво да научим за поддържането на зелени площи. Блокове със зеленина, сигурно, пак само на хартия. И най-вече – да се прегледат всички стари дървета. Особено тополите. Те са опасни. Онзи ден е паднала една до хотел Асеневци. Трябва спешно да се огледат, особено в дворовете на училищата.

    Отговор
  • Остава и на майките с деца да забраните да влизат в парковете!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *