Горна ОряховицаОбщество

Камен Донев представя спектакъла си „Лекция 1 за народното творчество“ в Горна Оряховица

КАМЕН ДОНЕВ ГОСТУВА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЪС СПЕКТАКЪЛА СИ „ЛЕКЦИЯ 1 НА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО“. Представлението е на 23 септември от 20:00 часа в Летния театър в града. Билети се продават на касата на читалище „Напредък“.

Спектакълът е с песни, танци, импровизации и примери от живота. От премиерата, която се състоя на 16 октомври 2007 година, до днес спектакълът е изигран 450 пъти.
„Народното творчество е творчество, което се създава от народа. Толкоз. То се ражда основно по селата, т.е. извън града. Но и това, което се ражда в града, пак може да се каже, че е народно творчество, защото хората в града обикновено са от селата. Това се вижда най-добре през почивните дни, когато те отиват в селата, а хората от селата в събота и неделя посещават града, за да продават това, което отглеждат в самите села, и да си закупят от града онова, което съответно в селата липсва. Така нареченият народен творец заучава, помни, изпълнява, но също така той трябва да интерпретира, фантазира и дообогатява основно с любов и от все сърце да предава на своите наследници дообогатеното. Важното обаче е, че в народното творчество никой не иска да развали направеното, а обратното – да го направи по-хубаво. Просто като боб“, казва Камен Донев. И уточнява, че темата, с която ще се занимава, е преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Защото народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването. Както и да се приложи в целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в личен план.
Любими реплики от представлението се разнасят от уста на уста из цяла България и извън пределите й… като народно творчество. Камен Донев взриви от смях десетки български градове. Той е единственият изпълнител, препълнил Зала 1 на НДК (зала, която разполага с 4000 седящи места) цели 14 пъти, при това с едно и също заглавие. От смях се превиваха и сънародници, и чужденци в Москва, Санкт Петербург (II Mеждународен фестивал „Балканско театрално пространство”), Берлин, Люксембург, Виена и Брюксел. От престижния Международен театрален фестивал „Золотой Витязь” в Москва актьорът се завърна с бронзова статуетка. Моноспектакълът получи признание и на всички театрални фестивали в страната.
Спектакълът не е подходящ за лица под 14 години!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *