342 четения

169 първокласници в община Павликени

 

Инж. Емануил Манолов: „Започваме учебната година с бодър дух и с желание науката да победи страха”

169 ПЪРВОКЛАСНИЦИ ВЛЯЗОХА В КЛАСНИТЕ СТАИ В ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ. Общо 1546 са учениците от първи до XII клас, които започват присъствени учебни занятия.

Най-много са първокласниците в СУ „Бачо Киро“ – 85. Училището посрещна своите възпитаници с обновен външен вид благодарение на извършения основен ремонт. Прага на другото училище в град Павликени – ОУ „Св. Климент Охридски“, прекрачиха за първи път 42 деца. За тях ръководството е създало нова занимателна площадка в двора на школото. В ОУ „Бачо Киро“ в град Бяла черква започнаха осем първолаци. Десет са децата в първи клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Батак и 24 – в ОУ „Филип Тотю“ в с. Върбовка.

Тържества имаше само за първокласниците и учениците в пети и осми клас. Останалите деца бяха посрещнати от класните си ръководители направо в учебните зали.

„Днешният първи учебен ден е още по-празничен за всички вас, защото ще влезете в класните стаи след дълго отсъствие от тях. Изминалата учебна година беше предизвикателство за всички вас, но вие – учителите, родителите и децата, показахте, че милеете за образованието. Днес започвате едно пътешествие в света на науката и скоро самите вие ще знаете много за огромни неща – като света и Вселената, но и за миниатюрни неща, като клетките в човешкия организъм и вирусите. Надявам се да подходите към всички тези теми с любопитство, а защо не един ден някой от вас да е станал точно този учен, който ще победи опасните болести. От Павликени са излезли много на брой отлични професионалисти – и учени, и лекари, и спортисти, и писатели. Пожелавам ви скоро да се присъедините в техните редици! Започваме учебната година с бодър дух и с желание науката да победи страха“, каза кметът инж. Емануил Манолов, който даде началото на учебната година в ОУ „Св. Климент Охридски“.

Към своите ученици се обърна и директорът на училището Радка Станева. Тя припомни, че през есента на 1880 г. започва първата учебна година в Павликени, когато е открито ОУ „Св. Климент Охридски“. „Тази есен първото училище на Павликени става на 140 г. На тази годишнина посвещаваме всички училищни инициативи и ще намерим варианти да празнуваме заедно въпреки извънредната обстановка. На този ден всяко българско сърце трепва при прекрачване на училищния праг, защото всеки човек пази дълбоко в душата си спомена за своя първи учебен ден, за любимите учители, за училищните приятелства, трепети и вълнения“, каза г-жа Станева.

Първокласниците от всички училища в общината по традиция получиха подаръци от Община Павликени – родолюбива азбука, посветена на важните думи от историята на града и общината, както и букварче със занимателни стихове и песни.

Във всяко от училищата са предвидени отделен вход и изход, за да няма пресичане на потоци. Движението в коридорите е обозначено със стрелки. През всяко междучасие ще се извършва дезинфекция в класните стаи и коридорите. Училищата са снабдени с необходимото количество дезинфектанти. Осигурени са предпазни средства – маски за учениците и шлемове за учителите. Маските са задължителни, когато учениците се намират извън класните стаи. В помещенията е предвидено и разстояние между чиновете, където размерите на стаите позволяват.

Поставени са дезинфектанти на входовете на сградите, по коридорите и в санитарните възли. Осигурена е топла течаща вода в санитарните възли, както и тоалетна хартия, миещи препарати и кърпи за ръце.

Всеки клас ще извършва своите учебни занятия в една стая, без да се налага учениците да се местят в различни помещения. Изключение ще се прави за специалните предмети, химията, физиката и информационните технологии.

Две са средищните училища в общината – СУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Климент Охридски“. Автобусите, които обслужват пътуващите ученици, ще бъдат дезинфекцирани след всеки курс.

Обедното хранене на учениците в столовете ще се извършва по график, така че да няма струпване на деца.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!