Водещи новиниНовиниОбразование

Посланикът на Швейцария откри учебната година в Гимназията по моден дизайн

Посланикът на Швейцария у нас, Нейно превъзходителство Мюриел Берсе Коен откри новата учебна година в Професионална гимназия по моден дизайн, гр.Велико Търново Гости на събитието бяха и представители на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ с председател Деян Колев, който е партньор на гимназията в прилагането на модел, поставящ учениците в центъра на образователния процес за придобиване на знания, умения и компетентности по изучаваните професии „Дизайнер“, „Фризьор“ и „Козметик“, за да израснат като уверени и квалифицирани специалисти.

Н. Пр. г-жа Коен приветства учениците, учителите и всички присъстващи, като сподели опита на Швейцария в дуалното обучение и проект „Домино“, и акцентира на екологичното образование и възпитание. Първият учебен звънец бе ударен от директора на професионалната гимназия, Боряна Мочева. Учениците влязоха в училището с празнично настроение, след мерене на температура и с маски, подготвени за превантивни мерки срещу COVID-19.

Посланик Коен разгледа училището и проведе среща с учители, ученици и образователни медиатори. По време на срещата бe заявен интерес за задълбочаване на швейцарско-българското партньорство в областта на образованието и опазването на околната среда, чрез изграждане на мостове за сътрудничество с професионална гимназия от Швейцария, подготвяща кадри в областта на модата, и обмяната на опит в областта на екологичното образование през декадата на ООН (2020 – 2030), посветена на опазването на биологичното разнообразие.

Пред г-жа Коен бе представена и изложбата „Етноси“, изобразяваща модата и традициите в облеклото през погледа на учениците от специалност „Моден дизайн“. Моделите са изработени в рамките на проект „Единни в многообразието – иновативни действия за интеркултурно образование в Професионална гимназия по моден дизайн – Велико Търново“ с координатор Камелия Джанабетска, подкрепен от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *