587 четения

Училищният звънец събра над 20 000 ученици в условията на пандемия

Навсякъде в региона посрещнаха тържествено първокласниците

По традиция ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ е школото, в което първият училищен звънец удря най-рано.

1650 ПЪРВОКЛАСНИЦИ ТРЪГНАХА НА УЧИЛИЩЕ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Всички училища избраха да посрещнат най-малките си ученици тържествено и да превърнат първия учебен ден за малчуганите в истински празник.

Най-много са първолаците на СУ „Емилиян Станев“, където вчера училищния праг прекрачиха 143 деца. Паралелките са шест, три от тях са по изкуствата – музика, изобразително изкуство и хореография. Останалите три са езикови и в тях децата ще изучават по избор френски, испански или руски език.

По пет паралелки има в ОУ „Бачо Киро“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, които са записали съответно по 110 и 111 деца. И в двете училища има създадени класни стаи навън, където учениците ще имат часове, докато времето позволява това.

По традиция ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ е школото, в което първият училищен звънец удря най-рано. И тази година на тържеството за най-малките ученици дойдоха кметът на общината инж. Даниел Панов и областният управител проф. Любомира Попова. „До вас са вашите учители, на които пожелавам все така с професионализъм, с много любов, със сърце и душа да бъдат винаги до вас и да ви подкрепят. Имате и опората на вашите родители, заедно с тях вие ще успявате по-лесно да се справяте с предизвикателствата в тази различна учебна година, която ни предстои. Желая на всички здраве, сили и да се поздравим с успешна учебна година, през която учениците на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ да извоюват своите достойни места в национални и международни състезания и в олимпиади. Преди всичко да бъдат добри хора, да уважават своите родители и учители“, каза проф. Попова.

В ОУ „Бачо Киро“ е на финал създаването на Smart класна стая, оформена е нова външна площадка за безопасност на движението, направен е ремонт на по-малкия физкултурен салон. Училището е разработило проект за създаване на иновативна лаборатория по природни науки, за чиято реализация образователното министерство предстои да отпусне средства по програмата STEM и това ще се случи до края на календарната година.

С НАГРАЖДАВАНЕТО НА НАЙ-УСПЕШНИЯ УЧЕНИК, ЗАВЪРШИЛ НАЧАЛНА СТЕПЕН НА ОБУЧЕНИЕ, ЗАПОЧНА УЧЕБНАТА ГОДИНА В СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“. Носител на наградата „Виктория“ стана Виктория Стоянова, която вече е петокласничка. Тя е завършила IV клас с пълно отличие, участвала е активно в училищни и национални състезания и за успехите си през първите четири години в това училище Виктория получи електронна книга.

Четири са паралелките в СУ „Вела Благоева“ и всички деца по желание на родителите ще изучават засилено английски език.

72 първолаци прекрачиха прага на ОУ „П. Р. Славейков“. Паралелките в това училище отново са три и малчуганите ще се занимават с хореография, изобразително изкуство и английски език като факултативни часове.

ОУ „Димитър Благоев“ посрещна 47 деца, обединени в две паралелки. В останалите училища в града – СУ „Владимир Комаров“, ОУ „Христо Ботев“ и „Г. С. Раковски“ има по една паралелка в първи клас.

УЧЕБНАТА ГОДИНА ЗАПОЧНА И В УЧИЛИЩАТА ИЗВЪН ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КЪДЕТО ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ СА ОКОЛО 80. Във всички селски училища паралелките са и маломерни, и слети. Само ОУ „Д-р Петър Берон“ в Дебелец е успяло да събере деца за два класа, останалите училища – в Килифарево, Ресен, Водолей, Самоводене, Церова кория и Леденик имат по една паралелка. Над 20 000 ученици влязоха в клас в цялата Великотърновска област.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!