ЛясковецОбразование

В трите лясковски училища откриха новата учебна година

Тържествено откриване с химни и приветствия имаше и в трите общински училища в Лясковец. На прага на една необичайна учебна година ученици, учители и родители са изправени пред много трудности и предизвикателства. В условия на стриктно прилагане на мерките за намаляване разпространението на COVID-19 екипите на СУ „Максим Райкович“, ОбУ „П. Р. Славейков” и НУ „Цани Гинчев“, търсейки баланса между предпазливостта и отговорността за здравето на децата, започнаха новата 2020/2021 учебна година.

Официалното откриване бе в дворовете на учебните заведения, като специално внимание бе отделено на първокласниците, за които този ден и прекрачването на училищния праг са специални моменти в живота. Първият училищен звънец бе посрещнат наистина с голямо вълнение от първокласниците. Звънът му развълнува и по-големите ученици, за които раздялата през тази година бе значително по-дълга. В приветствените си обръщения директорите пожелаха присъствена учебна година, успехи в справянето с трудностите, които реално предстоят, помолиха родителите за разбиране и взаимопомощ, обяснени бяха и училищните правила, подготвени от всяко школо за работа във време на епидемиологична обстановка.

За първолаците кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова отново бе предвидила книжки с избрани български народни приказки и с традиционно послание към малките знайковци, които ще се учат тази година на четмо и писмо.

За пръв път прага на родните училища прекрачиха 62 деца, разпределени в четири паралелки. Техните ръце ще държат учителките Миленка Николова, Светла Бонева, Горица Мирчева и Веска Колева. Общо учениците в общинските училища са 680 – 25 паралелки в лясковската гимназия, 10 паралелки в основното училище в Джулюница и пет паралелки в най-малкото училище – началното в Лясковец.

Училищните екипи се похвалиха в първия учебен ден и с новите си придобивки. В СУ „Максим Райкович“ директорът, учителите и всички ученици са с нови униформи. Директорът Даниела Арабаджиева показа и новите класни стаи и модерно оборудваните кабинети по български език и литература и по история и цивилизация.

Обединено иновативно училище „П. Р. Славейков“ в Джулюница посрещна своите първолаци в изцяло обновена и с изрисувани стени класна стая, каквито всъщност са всички стаи в училището. „Град на приятелството“ се нарича стаята, в която бяха въведени първокласниците. В него децата ще учат буквите, но и ще бъдат възпитавани да бъдат добри приятели.

В начално училище „Цани Гинчев“ в Лясковец директорът Диана Петкова, освен с красивите класни стаи с нови чинове и столчета, с обновения двор и освежените катерушки, се похвали и с поредните одобрени проекти, по които школото ще работи през учебната година – по Национална програма „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“ и „Иновации в действие“, „Заедно срещу насилието в училище“ по програма „Еразъм +”, „Образование за утрешния ден“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, както и с проект „Приобщи се в нови партньорства“, който ще се реализира с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *