95 четения

Инж. Емануил Зъбов, изпълнителен директор на „Топлофикация Велико Търново”: „Наличието на втора комбинирана мощност предоставя възможност на дружеството да предлага по-гъвкави клиентски програми и повече опции на своите клиенти”

– Инж. Зъбов, в „Топлофикация Велико Търново” има нови инвестиции в оборудването. Ще кажете ли какви са?

– Да, вярно е. Инвестирахме в нов когенератор, който е произведен от една от най-успешните и утвърдени фирми в бранша.

– Каква е мощността му и за какво е необходима?

– Топлинната мощност на новото съоръжение е 3,1 МВ, а електрическата – 3,09 МВ. Ефективността на когенератора е над 80%, което означава, че осъществява високоефективно производство на електрическа енергия. Всъщност новият когенератор е същият като работещият, който „Топлофикация Велико Търново” експлоатира от 2007 година. Доволни сме от неговата работа и затова решихме да закупим същия.

– На какъв принцип работи и с какво гориво?

– Работи с природен газ. Когенераторът представлява един голям газов двигател, към който е монтиран електрически генератор. Но не желая да навлизам в твърде технически обяснения, за да не отегча вашите читатели. Топлината, отделяна от двигателя, се утилизира, това е топлината от охлаждане на маслото, изходящите отработени газове и други. Тази топлина може да бъде използвана за различни цели, обезпечаване на производствени процеси, отопление, охлаждане и други. По този начин се постига висок коефициент на полезно действие.

– Разпространени ли са този тип двигатели? Къде са приложими?

– Когенерационните инсталации от същия тип са много разпространени, използват се като основни или допълнителни мощности в топлофикационни електроцентрали, за изграждане на цели централи и други. Те произлизат от флота. Първоначално са използвани като средство за задвижване на големи плавателни съдове, впоследствие приложението е разширено. Подобна е историята на промишлените газови турбини, които произхождат от авиационните двигатели.

– Но сега Министерството на енергетиката първо трябва да ви позволи да използвате този когенератор и ще отнеме време, докато заработи. Едва ли процедурите са бързи.

– Не. „Топлофикация Велико Търново” е проектирана за работа с два когенератора, така че новата мощност де факто се явява вторият, с който завършваме първоначалния проект. Също така е предвидено изграждане на комбинирани мощности съобразно необходимостта от топлинна мощност за обезпечаване нуждите на град Велико Търново.

– Как новата инсталация ще подобри работата ви и как ще се отрази на потребителите?

– Наличието на втора комбинирана мощност предоставя възможност на дружеството да предлага по-гъвкави клиентски програми и повече опции на своите клиенти. Също така не на последно място влизането в работа на новия когенератор ще удовлетвори в дългосрочен план нарастващите екологични изисквания, налагани от Европа. Директивите, отнасящи се до опазването на околната среда, са предизвикателство пред всяко енергийно дружество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!